Laadkraan aan de haven van Brussel

| Laadkraan in de haven van Brussel (archiefbeeld).

Vrachtverkeer Brusselse haven viel met 13 procent terug

JP
© BRUZZ
28/08/2020

Het eigen verkeer van de Haven van Brussel leed in de eerste helft van dit jaar verliezen vanwege het coronavirus. Het gaat om zo'n dertien procent. Dat meldt de Haven van Brussel vrijdag.

De Haven van Brussel bleef, net als alle Belgische havens en waterwegen, tijdens de crisis volledig operationeel. Toch viel het eigen vrachtverkeer met 13 procent terug in de eerste zes maanden van dit jaar. Er werd 2,4 miljoen ton afgehandeld, wat neerkomt op een verlies van 351.000 ton.

Globaal gezien daalde het vrachtverkeer minder sterk. Dat gaat om - 4 procent dankzij de goede prestaties van het transitverkeer (+ 31 procent). Die moeten wel worden gerelativeerd omdat de resultaten van 2019 slecht uitvielen vanwege lage waterstanden op sommige Europese waterwegen.

Toch herstelt het eigen vrachtverkeer zich langzaam. De maanden maart, april en mei waren bijzonder zwaar door de gezondheidsmaatregelen, maar in juni was er een spectaculaire vooruitgang vergeleken met dezelfde maand van vorig jaar. Het gaat om een stijging van 11 procent ten opzichte van 2019.

Bevoorrading van de stad

Alle sectoren die in de haven van Brussel aanwezig zijn, hebben in de eerste helft van 2020 een achteruitgang gekend, met uitzondering van de voedingswaren en de landbouwproducten. Dat bewijst volgens voorzitter Yassine Akki dat de haven een grote rol speelt bij de bevoorrading van de stad.

“Ik ben blij dat de haven in juni aan een herstel van de economische activiteit begonnen is,” zegt Akki. “We blijven vastberaden om het vervoer over het water in Brussel te ontwikkelen als een duurzaam en milieuvriendelijk transportalternatief.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Haven van Brussel , vrachtverkeer , coronavirs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni