Wijkcomité vraagt oplossing voor tourbussen aan AB

© Handelaarsvereniging Sint-Jacobswijk
| Twee bussen en een vrachtwagen aan de AB in de Steenstraat

De Steenstraat bevindt zich in de voetgangerszone, maar er staan wel regelmatig tourbussen en -trucks voor de Ancienne Belgique. De bewoners en handelaars vragen een andere oplossing.

Het wijkcomité van de Sint-Jacobswijk postte dit weekend een foto met als bijschrift ‘Steenstraat, in de voetgangerszone?’ Het beeld toont hoe twee grote bussen (waarvan een met aanhanger) en een grote vrachtwagen met oplegger een groot deel van de straat innemen. De voertuigen transporteren mensen en materieel die bij de concerten in de Ancienne Belgique betrokken zijn.

Strikt genomen hebben de bussen geen toelating om op die plek te parkeren. De politie bekeurt op dit moment echter niet.

“We hebben de indruk dat er steeds meer en vaker voertuigen staan,” zegt Pascale De Jonckheere van de vzw Sint-Jacobswijk. “Dat is een probleem voor de handelaars, want de voertuigen staan voor hun etalage.”

De Jonckheere benadrukt dat ze de Ancienne Belgique niet weg wil. “Maar we willen wel een andere oplossing dan de huidige toestand.”

De Ancienne Belgique wijst erop dat de keuze voor een concertzaal in het centrum nu eenmaal lusten én lasten met zich meebrengt. “Wij zijn goed voor de handel en brengen leven in het centrum," vertelt directeur Dirk De Clippeleir. "Maar de bussen en vrachtwagens moeten ons natuurlijk wel kunnen bereiken. We overleggen daar nu over met de Stad.”

Mobiliteitsschepen Bart Dhondt (Groen) is zich naar eigen zeggen bewust van het probleem. “We zitten in een overgangsfase en zoeken nu naar een evenwichtige oplossing. Ik zit daarover binnenkort samen met de AB.”

Geen bussen op centrale lanen

Dhondt wijst erop dat de situatie in de Steenstraat deel uitmaakt van een bredere kwestie. “De inrichting van de voetgangerszone schiet nu snel op, maar over de organisatie moeten nog betere afspraken gemaakt worden. Dat geldt ook voor de taxi’s aan de Ortsstraat (die vaak voor verkeerschaos zorgen in het stukje net buiten de voetgangerszone, red.).”

Een ding lijkt alvast uitgesloten: terug tourbussen en vrachtwagens voor de hoofdingang van de Ancienne Belgique plaatsen op de Anspachlaan. “Daar ben ik echt geen voorstander van,” zegt Dhondt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?