| Op deze manier werden auto's uit dit deel van de Azalealaan gehouden.

Woonerf Schaarbeekse Azalealaan opgeheven, gemeente plant eenrichtingsstraat

TRO
© BRUZZ
22/06/2020

Het tijdelijke woonerf op een deel van de Azalealaan wordt vanaf 1 augustus geschrapt en maakt plaats voor een eenrichtingsstraat. Het gaat opnieuw om een testopstelling die 3 maanden zal blijven staan. "Door te kiezen voor eenrichtingsverkeer voor auto's en het tweerichtingsfietspad, willen we een duurzame oplossing bieden voor de inwoners van de wijk", zegt schepen van Mobiliteit Byttebier.

Tijdens de coronacrisis nam ook Schaarbeek maatregelen om meer ruimte aan zachte weggebruikers te bieden. Zo werd de Azalealaan in mei omgevormd tot woonerf. De snelheid werd er beperkt tot 20 kilometer per uur, en voetgangers mochten over de volledige breedte van de straat wandelen. Bovendien werd de toegang voor auto’s vanaf de rotonde aan de Mast van Lalaing geblokkeerd door bloembakken. Doorgaand verkeer was zo onmogelijk, plaatselijk verkeer en parkeren was wel nog toegelaten.

De testopstelling werd toegejuicht door veel buurtbewoners en het joggingparcours rondom het park werd veel gebruikt. Maar er was ook kritiek, onder meer van gemeenteraadslid George Verzin (MR), die zei dat de bloembakken voor het woonerf ook ziekenwagens op weg naar dringende interventies tegenhield.

De gemeente stelt nu vast dat de as Generaal Eisenhowerlaan-Azalealaan te veel gebruikt wordt door pendelaars om Schaarbeek in en uit te rijden. Door de instelling van het woonerf op het onderste deel van de Azalealaan, verplaatsten die pendelaars zich en ontstonden er files in de Paul Deschanellaan en de Louis Bertrandlaan.

Eenrichtingsstraat

Om die reden heeft de gemeente een nieuwe testopstelling bedacht. Zo zullen de afgesloten keerpunten in de Voltaire en Deschanellaan niet langer afgesloten worden. Tot eind juli blijven de andere maatregelen rondom het Josaphatpark van kracht, maar op 1 augustus verandert er een aantal zaken.

Zo gaat de Azalealaan vanaf de Mast van Lalaing weer open voor doorgaand autoverkeer, maar enkel richting de Eisenhowerlaan. Het deel van de Eisenhowerlaan in het verlengde van de Azalealaan tot de Jan Stobbaertslaan wordt ook eenrichtingsverkeer. Over de gehele lengte van het traject zal een fietspad in twee richtingen worden aangelegd. De test loopt tot eind oktober.

Schepen van Mobiliteit, Adelheid Byttebier: "De Azalealaan wordt te vaak gebruikt als doorvoerroute. Door te kiezen voor eenrichtingsverkeer voor auto's en het tweerichtingsfietspad, willen we een duurzame oplossing bieden voor de inwoners van de wijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Stedenbouw , Azalealaan , corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni