| Ook het Vlaams Parlement in de Leuvensesteenweg opende haar deuren voor de achttiende Erfgoeddag.

Erfgoeddag lokte zondag naar schatting 200.000 bezoekers. Dat meldt Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, zondagavond. Meer dan 500 organisaties en instellingen namen deel aan de 18e editie, goed voor 700 gratis activiteiten in musea, archieven, heem- en geschiedkundige kringen in 232 gemeenten. Het thema dit jaar was 'Kiezen'.

Op veel plaatsen kwam de geschiedenis van verkiezingen aan bod. Daarnaast gaven musea, archieven, erfgoedbibliotheken en tal van andere erfgoedinstellingen een kijk op hoe (en waarom) ze elke dag keuzes maken en op welke vragen ze een antwoord zoeken: wat, hoe en waarom bewaren, hoe kan het bestudeerd worden, wat niet tonen, en waarom?

Dit jaar is ook het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, dat mensen bewuster wil maken van de Europese dimensies van hun geschiedenis en de Europese identiteit wil versterken. Een aantal activiteiten speelden hierop in.

In de marge van deze Erfgoeddag hadden door de Vlaamse overheid gesubsidieerde organisaties hun bezorgdheid geuit over een volgende editie van Erfgoeddag.

Faro-directeur Marc Jacobs zegt in een reactie begrip te hebben voor die "hoop, honger en ongerustheid over de lopende beoordelings- en subsidieronde op Vlaams niveau". "We hopen dat de Vlaamse overheid en de betrokken actoren de wederzijdse beloftes en verwachtingen kunnen inlossen en afstemmen."

Voor volgend jaar plant Faro alvast een Erfgoeddag rond "Hoe maakt u het?", en de 20e editie zal in het teken staan van "de nacht".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Erfgoeddag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni