| Eerder dit jaar kwamen de bonden al op straat om te betoging tegen de te beperkte loonmarge van 1,1 procent bovenop de index (archiefbeeld).

Socialistische vakbond kondigt nationale actiedag aan op 14 mei

JP
© BRUZZ
08/04/2019

De socialistische vakbond zet opnieuw het land op zijn kop met een nationale actiedag. Daarmee wil de ABVV de koopkracht vergroten en strijden tegen ongelijkheid. “De loonmarge die nu is voorgesteld is absoluut onvoldoende.”

De actie vindt plaats op 14 mei, vlak voor de verkiezingen. Welke acties er waar zullen plaatsvinden, is nog niet bekend. Wel bevestigt de woordvoerder van de vakbond dat er ook in Brussel acties zullen plaatsvinden. Daarvoor is een actieaanzegging al ingediend. Het ABVV wil ook de andere vakbonden en een groot aantal middenveldorganisaties mobiliseren.

Met de actie komt de vakbond in verzet tegen de te beperkte loonmarge van 1,1 procent bovenop de index. Dat is volgens het ABVV 'absoluut onvoldoende'. Ook kan het ABVV zich niet vinden in de lage stijging van de minimumlonen.

Wel tevreden is de vakbond over een aantal andere zaken. Zo is de vakbond blij dat er 80 miljoen euro bijkomt voor de welvaartsaanpassingen zoals het SWT (voormalig brugpensioen), landingsbanen voor oudere medewerkers, en het optrekken van de tussenkomst voor het openbaar vervoer.

Het is niet de eerste keer dat de vakbond in verzet komt tegen het interprofessioneel akkoord dat eens in de twee jaar wordt ondertekend. Ook in februari organiseerde de vakbond een nationale actiedag.

Die dag ondervonden Brusselaars relatief weinig hinder in het openbaar vervoer. Hoeveel hinder er dit keer zal zijn, valt moeilijk te voorspellen. Wel laat de woordvoerder van Brussel Mobiliteit weten dat de actiedag op tijd werd aangekondigd. Dat komt de pendelaars ten goede, want zo kan ze automobilisten op tijd adviseren om op een andere manier naar Brussel te komen en overlast beperken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , nationale actiedag , ABVV

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni