Balans van een week school: tientallen klassen in quarantaine en afstandsonderwijs

An Missotten, Sarah Declercq
© BRUZZ
17/01/2022
Updated: 18/01/2022 17.34u

De vijfde golf van het coronavirus heeft het onderwijs nu al stevig getroffen. De scholen zijn nu een week open na de (verlengde) kerstvakantie en overal in Brussel moeten leerkrachten, leerlingen en hele klassen reeds in quarantaine. Dat zorgt samen met de steeds veranderende quarantaineregels en het al bestaande leerkrachtentekort in Brussel voor chaos. Verschillende scholen zien zich genoodzaakt terug te grijpen naar afstandsonderwijs.

Directeur Patricia Tas van de Hendrik Conscience-basisschool (GO!) in Schaarbeek is nog maar een week directeur en moest al meteen de kleuterschool (7 klassen) sluiten en 3 klassen in het lager onderwijs in quarantaine plaatsen. “Het is een vuurdoop geweest. Ouders hebben wel begrip, maar sommigen zijn ook boos,” aldus Tas. “Maar ons team doet enorm veel moeite, ik heb vrijdag zelf ook even voor de kleuterklas gestaan.”

Naast de Hendrik Conscience-basisschool zijn er binnen de scholengroep Brussel van het GO! nog twee andere basisscholen waar klassen gesloten moeten worden. Het gaat om De Bron in Sint-Gillis en De Toverfluit in Molenbeek. In alle Brusselse basisscholen van het GO! zijn er in totaal negentig leerkrachten afwezig door ziekte, weliswaar niet alleen door corona. In het secundair onderwijs gaat het binnen de scholengroep om 118 afwezige leerkrachten.

In de Schaarbeekse gemeenteschool De Kriek is het ook opnieuw puzzelen geblazen, maar directeur Tineke Debuyst houdt de moed erin. “Momenteel hebben drie leerkrachten positief getest en zijn twee klassen in quarantaine. Maar met WhatsAppgroepen per klas kunnen we heel snel communiceren. Vandaag lukt het, en daarna zullen we zien. We bekijken de situatie van dag tot dag.”

Debuyst maakt zich wel zorgen over het feit dat sommige leerlingen al lang geen les hebben gekregen. “Als je kijkt naar de klassen die nu in quarantaine moeten en daar de verlengde kerstvakantie en nog een quarantaine vorige week bij optelt, hebben sommige kinderen dus al vijf weken geen school. Het is voor zowel de kinderen als de gezinnen heel moeilijk.”

Ook De Gouden Regen, een basisschool in Ganshoren, is de kleuterafdeling vanaf vandaag/dinsdag volledig dicht tot en met vrijdag en in De Kleine Geuze in Jette sluit vanaf vandaag ook de lagere afdeling. "Te veel leerkrachten zijn afwezig doordat ze positief hebben getest," klinkt het. Er wordt daar overgeschakeld op afstandsonderwijs.

"Sommige kinderen hebben al vijf weken geen school door de kerstvakantie en nieuwe quarantaines"

Tineke Debuyst, directeur van gemeenteschool De Kriek

Veranderende quarantaineregels

Intussen zijn maandag de quarantaineregels voor kinderen nog maar eens veranderd: wanneer er een besmetting is binnen het gezin moeten kinderen in quarantaine, tenzij ze onlangs zelf het coronavirus hebben gehad. Eerder werden de quarantaineregels gekoppeld aan de vaccinatiestatus van de ouders. Momenteel moet een klas in quarantaine vanaf er vier besmettingen worden geteld. De constant veranderende quarantaineregels maken het voor scholen moeilijk om alles correct op te volgen.

Het katholiek onderwijs, dat in totaal 86 scholen telt in Brussel, erkent dat. “Ik hoor van veel directeurs dat het enorm hectisch is om alles op te volgen door de steeds veranderende quarantaineregels,” zegt Christel Herbosch van het katholiek basisonderwijs. “Het is dan ook niet zo eenvoudig om een juist stappenplan te hebben van hoe het juist zit.”

Daarbovenop maakt de situatie in Brussel het allemaal nog moeilijker. “We hebben al een algemeen tekort aan leerkrachten in Brussel, en daar komt nog eens bij dat er enorm veel leerkrachten uitvallen door corona.”

Afstandsonderwijs

Minstens twee scholen van de scholengroep Sint-Goedele hebben reeds vijf klassen in quarantaine, zegt algemeen directeur Bruno De Lille. Om de continuïteit van het onderwijs niet nog meer in gevaar te brengen grijpt de scholengroep terug naar afstandsonderwijs. “In het middelbaar hebben we het criterium vooropgesteld dat wanneer leerlingen de helft van de dag studie hebben, ze naar huis worden gestuurd om opnieuw over te schakelen op afstandsonderwijs.”

Het GO! Atheneum Etterbeek gaat nog een stap verder. Vanaf dinsdag schakelt de school voor de tweede en de derde graad zelfs opnieuw volledig over op afstandsonderwijs. “Het aantal covid-besmettingen en quarantaines stijgt ook op onze school pijlsnel, zowel bij leerlingen als bij leraren. Het gevolg daarvan is helaas opnieuw heel wat aantal studie-uren voor de leerlingen. De nieuwe test- en quarantainemaatregelen maken het de organisatie van de school heel erg moeilijk, met heel wat onzekerheid en zelfs chaos tot gevolg,” klinkt het in een mail aan de ouders.

Al het schakelen zorgt bovendien voor vermoeide leerkrachten en directeurs. “De moeheid die leerkrachten op het einde van het schooljaar voelen is er nu eigenlijk al sinds september,” aldus nog Bruno De Lille. “We merken dat de mensen ‘op’ zijn omdat er constant geschakeld moet worden door de steeds veranderen quarantaineregels. Ik hoor van veel leerkrachten dat ze het jammer vinden dat ze niet meer de kwaliteit van onderwijs kunnen garanderen die ze willen bereiken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Etterbeek , Schaarbeek , Onderwijs , afstandsonderwijs , coronavirus , quarantaine , Katholiek onderwijs , omikron-variant , lerarentekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni