Brussels studentenkot werd goedkoper

studentenkoten BRUZZ ACTUA 1572 studentenkoten BRUZZ ACTUA 1572
© An Devroe
| De oude campuskoten van de VUB
© An Devroe
| De oude campuskoten van de VUB

Studentenkoten werden de voorbije twee jaar goedkoper in Brussel. De prijzen daalden gemiddeld met twee procent, blijkt uit een analyse van het CIB, de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars. Studentenhuisvesting werd de voorbije twee academiejaren wel duurder in Vlaanderen. Een kot werd daar negen procent duurder.

In het academiejaar 2020-2021 is de huurprijs voor een studentenkamer in Brussel gemiddeld 433 euro (Stad Brussel en Elsene). In Vlaanderen wordt voor een studentenkamer 426 euro per maand neergeteld. Dat staat in de krant De Tijd.

Antwerpen en Leuven profileren zich als de duurdere studentensteden in Vlaanderen, Kortrijk als de goedkoopste. In elke Vlaamse studentenstad stijgen de prijzen, terwijl ze in Brussel dalen (-2%). Het verschil tussen de twee gewesten verkleint dus. De cijfers zijn gebaseerd op een steekproef van 2.000 nieuwe contracten die zijn afgesloten via makelaars.

"Corona heeft geen noemenswaardige impact gehad op de verhuur van studentenkamers. Studenten zijn op kot blijven gaan", zegt Kristophe Thijs, de communicatiedirecteur van CIB Vlaanderen. De kleine daling van de prijzen in Brussel schrijft hij toe aan de toegenomen concurrentie.

De cijfers zijn mogelijk wel wat vertekend. Makelaars verhuren vaker wat luxueuzere (en duurdere) studentenkamers. De echte marktprijs ligt dus mogelijk wat lager dan wat de steekproef aangeeft. In Vlaanderen zijn er ongeveer 472.000 studenten. 40 procent daarvan gaat op kot.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?