Definitief groen licht voor bouw Gallaitschool

© Polo Architects.jpeg
| Simulatie van de geplande secundaire school aan de Gallaitstraat.
Updated: 14-10-2019 - 16:55

De Raad van State heeft het beroep van buurtbewoners tegen de bouw van een nieuwe school in de Gallaitstraat in Schaarbeek verworpen. De omwonenden leggen zich neer bij de uitspraak, maar plannen wel om in overleg met de gemeente een buurtcollectief op te starten. “We willen dit megalomane project op de voet volgen", zegt Joop Haesen aan BRUZZ.

Begin mei leverde de Brusselse regering een bouwvergunning af voor de bouw van een nieuw scholencomplex in de Gallaitstraat in Schaarbeek.

Dat had heel wat voeten in de aarde, omdat tal van bewoners zich sinds de eerste plannen uit 2017 verzetten tegen het scholenproject. Ook de gemeente sprak zich negatief uit over de komst van de school.

Versnelde procedure…

Het buurtprotest doofde niet uit na de toekenning van de bouwvergunning, integendeel. In juni stapte een aantal omwonenden naar de Raad van State om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van het Gewest.

Gallaitsite 1.jpeg
© Simulatiebeeld van de basisschool op de nieuwe Gallaitsite
| Projectontwikkelaar THV Odebrecht-Vanhout Projects leverde samen met POLO Architects het winnende ontwerp.

Op dat moment waren de werkzaamheden al gestart en die zorgden volgens de omwonenden voor heel wat overlast.

“Er vallen gewoon muren in omliggende tuinen”, klonk het in augustus. Daarom vroegen zij om een versnelde procedure, aangezien aan het beroep geen opschortende voorwaarden waren gekoppeld.

…maar uitspraak negatief

De Raad van State heeft zich ondertussen negatief uitgesproken over het beroep. Dat betekent dat de bouw van de school gewoon kan doorgaan. De aanklagers kunnen wel nog de procedure ten gronde verderzetten, maar in de meeste gevallen wordt een eerder oordeel niet herroepen.

De buurtbewoners leggen zich dan ook neer bij de beslissing, maar gaan wel een buurtcollectief oprichten om 'dit megalomane project op de voet te volgen'.

“We zitten deze week samen om te kijken hoe we, in overleg met de gemeente, de situatie zo aangenaam mogelijk kunnen maken voor de vele kinderen die hier in de toekomst school zullen lopen. Dat moet leiden tot de opstart van een buurtcomité", zegt buurtbewoner Joop Haesen.

"Het Liedtsplein, dat nu al gebukt gaat onder de enorme autodruk, zal per dag meer dan 300 wagens extra moeten slikken. We begrijpen nog altijd niet dat het Gewest daar geen graten in zag”, aldus Haesen nog.

Gatz: 'Bouw kan nu op kruissnelheid komen'

Brussels minister van Financiën en VGC-collegelid in de commissie Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) is tevreden. "Met deze uitspraak verliezen tegenstanders van dit project een belangrijke juridische slag. Het is natuurlijk niet onze bedoeling om buurtbewoners zomaar iets door de strot te duwen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat deze school in het belang is van iedereen. Wij zijn opgelucht dat de bouw nu op kruissnelheid kan komen."

Gatz begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de stijgende autodruk. "Er zullen tijdens de opening en de sluiting van de school ongetwijfeld meer auto's circuleren in de wijk. Daar winden we geen doekjes om." Omwonenden spreken van meer dan 300 auto's per dag, maar dat is volgens de minister onmogelijk te voorspellen.

"Steeds meer kinderen maken gebruik van alternatieve reismiddelen om naar school te gaan. Je kan de impact van de school op het verkeer vandaag niet weten." Bijkomende maatregelen om het verkeer te ontlasten, komen er dan ook niet. "Momenteel wordt daar niet aan gedacht", aldus Gatz nog.

De Gallaitsite biedt plaats aan 1.140 leerlingen, van wie 680 in het secundair onderwijs en de geplande tienerschool. Tegen volgend schooljaar moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?