Excellentiepact moet Franstalig onderwijs grondig hervormen

schyns.jpg
© CDH
| Onderwijsminister Marie-Martine Schyns (CDH) legt haar hervormingsplannen aan een burgerpanel voor. In maart volgt de definitieve beslissing.

Onderwijsminister van de Franse Gemeenschap Marie-Martine Schyns (CDH) presenteert drie hervormingsscenario's voor het lager en middelbaar onderwijs aan een panel van 150 burgers. Dat zogenaamde excellentiepact moet het niveau van het Franstalig onderwijs flink naar omhoog krikken.

Om de kwalijke reputatie van het Franstalige onderwijs te verbeteren - het scoort bijvoorbeeld veel slechter dan het Europese gemiddelde op de PISA-testen op vlak van lezen, schrijven en rekenen - moet het huidige systeem op de schop. Dat besliste de Franse Gemeenschap al in 2015.

Toen presenteerde de Franse gemeenschapsregering, die bestaat uit PS en CDH, het excellentiepact voor het lager en het secundair onderwijs. Leerlingen tussen 6 en 15 jaar zullen een gemeenschappelijk lessenpakket krijgen, een zogenaamde gemeenschappelijke sokkel met basisvaardigheden. Leerlingen van 15 jaar en ouder zullen die basisvaardigheden dan verder kunnen verdiepen.

Anders dan in Vlaanderen dus, waar de brede eerste graad de onderwijshervorming niet heeft gehaald. Franstalige leerlingen zullen binnenkort eenzelfde brede waaier aan basiscompetenties volgen.

Latijn en techniek

Opvallend: Latijn én technische vakken zullen verplichte kost worden. Een van de speerpunten van het hervormingsprogramma, is de verhoogde aandacht voor het Frans in het lessenpakket. De verplichte uren Latijn zullen samen met Frans in één lesblok gegeven worden. Ook andere vakken worden gebundeld. Geschiedenis en aardrijkskunde vervellen tot één vak humane wetenschappen.

Onderwijsminister Marie-Martine Schyns (CDH) legt nu een burgerpanel drie mogelijke scenario's voor. Ofwel kiezen ze voor een systeem met lesuren van 45 minuten, gegroepeerd in blokken van 90 minuten, ofwel voor het huidige systeem of voor een systeem van zeven modulaire lesweken, waarin één lesweek voorbehouden zou blijven voor één specifiek thema.

2020

In maart neemt de minister dan een definitieve beslissing. Het hele Franstalige onderwijs moet volledig hervormd zijn tegen 2020.

Het excellentiepact is een van de belangrijkste beslissingen van de Franse gemeenschapsregering, die bestaat uit PS en CDH. De MR, die in de gemeenschapsregering in de oppositie zit maar wel meeregeert in de Waalse gewestregering, heeft al kritiek geuit op het plan. De Franstalige liberalen zien het huidige onderwijssysteem liever zoals het blijft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?