Fietstocht en academische zitting trappen VUB-jaar af

© An Missotten
| De fietsers staan klaar om te vertrekken naar de academische opening in Bozar
Updated: 25-09-2018 - 15:06

De VUB wil zich profileren als een duurzame universiteit. Daarom fietsen de academici van campus Etterbeek naar de academische opening in Bozar. En ze sluiten de dag af met een concert in het Warandepark.

De universiteit, die populairder is dan ooit, moedigt de aanwezigen al een paar jaar aan om op een duurzame manier naar de academische opening te komen. Dit jaar doen ze dat met een opvallende fietsstoet. Die vertrekt om 12 uur aan de campus Etterbeek om een goed kwartier later aan het paleis voor schone kunsten aan te komen.

Op hetzelfde moment kunnen de academici op de campus in Jette op de fonkelnieuwe tram 9 stappen en zo naar Bozar afzakken. Ze moeten daarvoor wel even overstappen op de metro, maar de rit wordt opgeleukt met een muzikale verrassingsact.

In het teken van de wetenschap

De academische opening staat dit jaar in het teken van de wetenschap. De slogan van de Vrije Universiteit is dan ook: door wetenschap de duisternis overwinnen. Tijdens haar toespraak was rector Caroline Pauwels heel kritisch voor iedereen die de wetenschap bedreigt. "Er is de druk van populistische leiders die wetenschappelijke inzichten die hen niet goed uitkomen, afdoen als fake. De druk van religieuze leiders die zeggen dat er geen nieuwe kennis nodig is. Want alles wat we moeten weten, staat in de heilige boeken."

Naast de klassieke opening, met lezingen door VUB-professoren en kunstige intermezzo's, staat ook het nieuwe Apéro Warande op het programma. Dat minifestival in het Warandepark vervangt de klassieke receptie na de academische opening. Apéro Warande kadert in het project Wekonekt van de VUB, dat de universiteit steviger in de stad wil inplanten. Daarom houdt de universiteit haar receptie nu ook in de publieke ruimte. Brusselaars Juicy, Zwangere Guy en DC Salas zorgen voor de muziek op de festivalreceptie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?