| In het atheneum van Ukkel 2 zal met de vrijgemaakte middelen het verwarmingsysteem worden vervangen en het dak worden gerepareerd,

Franstalige Gemeenschap maakt 5 miljoen euro vrij voor bouwvallige scholen

HD
© BRUZZ
18/02/2020

Minister Frédéric Daerden (PS), bevoegd voor Wallonie Bruxelles Enseignement (WBE), maakt 5 miljoen euro vrij voor dringende werken in 20 Brusselse scholen. Het is geen geheim dat de Franstalige Brusselse scholen al jaren te lijden hebben onder een totaal gebrek aan investeringen en een sterk verouderde infrastructuur. Met dit noodfonds wil Daerden de aanhoudende kritiek, en de aanslepende stakingen in sommige scholen, een halt toeroepen.

Al 5 weken leggen de leerkrachten van het Atheneum Toots Thielemans in Molenbeek dagelijks voor één uur het werk neer. De school, die in september 2019 afsplitste van het Koninklijk Atheneum Serge Creuz, kreunt onder de gebrekkige infrastructuur. Vooral het gebrek aan toegang tot een atelier voor de praktijklessen is een groot probleem. “Toen de oude school opsplitste zijn er grote beloftes gemaakt. Zo zou er 12 miljoen euro worden vrijgemaakt om te investeren in nieuwe infrastructuur,” zei een van de leerkrachten daarover in La Dernière Heure, “Ook een spiksplinternieuw atelier was beloofd, maar we wachten nog steeds!”.

Vrijdag 14 februari riepen de leerkrachten van de school ook andere leerkrachten in andere scholen op om samen met hen actie te voeren op 21 februari. Kandidaten genoeg te vinden in Brussel, want ook in het Atheneum Andrée Thomas in Vorst zijn de leerkrachten dagelijks voor één uur het werk aan het neerleggen. Sinds een scholierenprotest op 3 december is de situatie in de school er nog meer op achteruit gegaan. De leerlingen eisten toen betere faciliteiten: zoals toegang tot toiletpapier en herstellingen in de douches van de school, alsook beter management vanwege de directie.

Al 20 jaar niet geïnvesteerd

Volgens Daerden is er al bijna 20 jaar ei zo na niet geïnvesteerd in de scholen van het Franstalige netwerk. Er zou elk jaar 110 miljoen euro nodig zijn om in alle Brusselse en Waalse scholen enkel nog maar aan het normale onderhoud te voldoen. Dat schrijft Le Soir. Maar de Gemeenschap heeft maar 50 miljoen euro per jaar ter beschikking voor de infrastructuur van de scholen. Dat is een jaarlijks tekort van 60 miljoen euro dat al decennialang aansleept, en dat zien we ook in Brussel. “Andrée Thomas en Toots Thielemans zijn verre van de enige scholen waar het zo erg gesteld is,” zegt parlementslid en voormalig leerkracht Kalvin Soiresse Njall (Ecolo). “Ook in Uccle 2, en in het Atheneum van Ganshoren is de infrastructuur in zeer slechte staat”.

Meer dan twee maanden later zijn de problemen met de infrastructuur in Andrée Thomas al iets beter, maar de leerkrachten blijven klagen over het slechte leiderschap in de school. De ziekte-uitval onder de leerkrachten is er opvallend hoog en het machtsvacuüm door een gebrek aan daadkracht bij de directrice heeft ertoe geleid dat leerlingen onvoldoende omkaderd zijn. Volgens de leerkrachten luisteren een aantal van hun studenten helemaal niet meer, omdat ze weten dat er toch geen gevolgen zijn voor slecht gedrag.

Slechte ondersteuning

Ook in de school buitengewoon onderwijs Schaller in Oudergem waren er in november verschillende stakingsacties tegen de heraanstelling van een ‘dictatoriale’ directrice. “Dit is een echt ons kent ons wereldje,” zei vakbondsafgevaardigde Magali Moyart (ACOD) daar toen over. Volgens haar werd de directrice niet buitengezet door de administratie omdat de inspecteur een familielid van de vrouw in kwestie is.

Het WBE is dus niet enkel karig met de centen, maar ook in het opvolgen van goed leiderschap en begeleiden van scholen. “Over specifieke lopende situaties kan ik niets zeggen. Het is belangrijk om te onthouden dat de minister de administratie niet kan dwingen tot een ontslag,” aldus Soiresse Njall. “ Maar het is duidelijk dat dingen in de administratie voor verbetering vatbaar zijn. Dan denk ik vooral aan de benoemingen die gemaakt worden en de manier waarop er wordt gereageerd als er zich problemen voordoen”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Ukkel , Vorst , Onderwijs , Andrée Thomas , athenee andree thomas , athenee andree thomas renard , atheneum andrée thomas , atheneum toots thielemans , WBE , Frédéric Daerden , Kalvin Soiresse Njall

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni