Op dinsdag 3 december braken rellen uit met leerlingen op het Koninklijk Atheneum Andrée Thomas in Vorst omdat ze een week voor het begin van de examens nog geen roosters ontvingen

| De leerkrachten van het atheneum Andrée Thomas dreigen volgende week het werk opnieuw neer te leggen.

Misnoegde leerkrachten Andrée Thomas dreigen met zwaardere acties

JP
© BRUZZ
13/02/2020

De leerkrachten van het atheneum Andrée Thomas in Vorst leggen de rest van de week elke dag het werk een uurtje neer. Volgende week dreigen er zwaardere acties, als er niets aan de situatie verandert. Volgens het kabinet van bevoegd minister Frédéric Daerden (PS) is er een crisismanager naar de school gestuurd, maar die persoon hebben de vakbonden voorlopig nog niet gezien.

De acties van volgende week zouden volgens Magali Moyart, voorzitster van CGSP-Enseignement Bruxelles, wel eens meer op een echte staking kunnen lijken, al noemt ze het voorlopig slechts 'hardere acties,' zoals bijvoorbeeld het werk langer dan een uur neerleggen.

De leerkrachten vragen om drie personeelsleden extra om hen te ondersteunen, en ze vragen om het vertrek van de directrice. Ook zouden ze graag een objectief onderhandelaar willen, die het overleg tussen vakbond en directie kan helpen heropstarten.

Drie extra personeelsleden

Die drie extra personeelsleden waren volgens CGSP-Enseignement Bruxelles na de protesten beloofd door Annick Bratun, zonehoofd van het Brussels Gewest voor de WBE. "In dit stadium is er op die vraag nog geen antwoord," zegt de woordvoerder van bevoegd minister Frédéric Daerden (PS). "Maar ik denk niet dat ze er gaan komen. Als deze leerkrachten het krijgen, moeten andere scholen het ook krijgen."

Ook kan WBE de directrice niet opzijzetten. Er zijn volgens woordvoerder Xavier Gonzalez te weinig elementen die haar onkunde zouden bewijzen. Wat WBE wél kan doen, is de school begeleiden. Sinds enkele weken krijgt de directrice ondersteuning van zowel regiodirectrice Annick Bratun als een crisismanager van WBE. Die laatste persoon heeft de vakbond CGSP-Enseignement Bruxelles nog nooit op de school gezien.

Scholierenprotest

De klachten slepen al een tijdje aan bij het athenium Andrée Thomas in Vorst. Op dinsdag 3 december braken protesten uit met leerlingen omdat ze een week voor het begin van de examens nog geen roosters ontvingen. Op woensdag 4 december bleef de school de hele dag gesloten.

Van de 100 leerkrachten zijn er nu altijd 20 à 25 ziek, betreurt een leerkracht. Sinds het begin dit jaar zijn er minstens drie kinderen van de school verdwenen. Die onderneemt niets om te weten te komen wat er met hen is gebeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Onderwijs , Andrée Thomas , scholierenprotest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni