20200610 1712 Scholen Sint Joost aan Zee

| Op school in Sint Joost-aan-Zee.

Gatz: 'Meer scholen bouwen waar Nederlandstaligen wonen'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
17/06/2020

Vandaag bouwt de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) vooral scholen waar de bevolking groeit. Vaak zijn dat echter niet de gemeenten waar de vraag van Nederlandstaligen groot is. Sven Gatz (Open VLD) wil daar nu verandering in brengen.

De voorbije jaren bouwden de Vlaamse overheid en de VGC gestaag scholen bij, in die mate dat het marktaandeel van het Nederlandstalig onderwijs zelfs wat groeit. Toch kregen de ouders van 4.000 kinderen twee weken geleden opnieuw te horen dat ze geen plaats kregen in een basisschool van hun keuze.

In een interview met BRUZZ legt Sven Gatz, binnen het VGC-college bevoegd voor onderwijs, uit dat de VGC vandaag vooral scholen bijbouwt waar de demografische groei het grootst is. Dat is onder meer het geval in Schaarbeek, Laken, Molenbeek en Anderlecht. “Alleen zijn dat niet noodzakelijk de plaatsen waar de Nederlandstaligen het meest ontevreden zijn dat ze geen plek vinden.”

"De communicatie rond de weigering van schoolplaatsen is ook te dreigend."

Sven Gatz (Open VLD)

Sven Gatz (Open VLD), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel.

Gatz haalt het voorbeeld van Elsene aan, waar de demografische groei niet zo groot is, maar het aantal Nederlandstaligen wel stijgt en daarmee ook de vraag naar Nederlandstalige schoolplaatsen. “Ik denk dat het tijd is om de criteria aan te passen. Het aantal Nederlandstaligen in een bepaalde zone moet een bijkomend criterium worden voor scholenbouw.”

In het gesprek geeft de minister ook toe dat de communicatie over de toekenning van schoolplaatsen beter kan. “Die communicatie klinkt erg dreigend. Mensen krijgen een weigeringsattest en weten niet dat drie vierde van de geweigerden de voorbije tien jaar toch nog een plaats vond in de weken na die weigering. We zullen die communicatie toch eens moeten bijsturen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Sven Gatz , nederlandstalig onderwijs , schoolplaatsen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni