© Tim Van De Velde | De nieuwe Lutgardiscrèche in Elsene

Gemeente Elsene huldigt nieuwe Nederlandstalige crèche in

KVDP
25/04/2023

Sinds begin dit schooljaar kunnen 34 kinderen terecht in een nieuwe Nederlandstalige crèche in Elsene. Die werd vandaag feestelijk ingehuldigd door de bevoegde schepenen.

De nieuwe crèche was broodnodig na de sluiting van twee niet-gemeentelijke Nederlandstalige kinderdagverblijven in 2019. Een jaar later kocht de gemeente een pand aan onder initiatief van de schepen van de Allerkleinsten Anaïs Camus (Ecolo). Samen met schepen Nederlandstalige aangelegenheden Els Gossé (Groen) lanceerden ze een projectoproep om een uitbater te vinden voor een nieuwe crèche in het pand.

“Elk kind verdient een plaats. Wij zijn daarom onmiddellijk in actie geschoten om een duurzame oplossing te zoeken voor de Nederlandstalige ouders in Elsene,” zegt Gossé. Eind 2020 werd Lutgardis aangesteld als uitbater. Die school baat al een andere crèche uit in de gemeente. ““Het pedagogisch project en vooral de milieugevoelige aspecten ervan laten ons toe om de hoge kwaliteit van kinderopvang die we nastreven voor de Elsense kleinsten te garanderen,” aldus schepen Camus.

1 euro

Het pand in de Gewijde Boomstraat wordt door de gemeente ter beschikking gesteld via erfpacht voor een symbolisch bedrag van één euro per jaar. De inrichting en werking van het kinderdagverblijf wordt gesubsidieerd door de VGC.

“Het is van essentieel belang dat de vele gezinnen die in Elsene wonen, ook de Nederlandstalige, daar kunnen blijven wonen,” zegt Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo). “Dit betekent dat er voorzieningen voor kinderen aanwezig moeten zijn. Naast de bouw van de eerste Nederlandstalige gemeentelijke basisschool ben ik blij dat de gemeente nu een nieuw Nederlandstalig kinderdagverblijf mag openen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie