Met de step naar school in Brussel

| In het Franstalig onderwijs valt de eerste schooldag vanaf 2022 twee weken vroeger dan nu.

Helft leerkrachten wil kortere zomervakantie, blijkt uit bevraging in 4 gemeenten

EC
© BRUZZ
27/08/2021

Van de leerkrachten en schooldirecties uit Brussel-Stad, Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node en Anderlecht zou bijna de helft voorstander zijn van een kortere zomervakantie. Dat zeggen de schepenen van onderwijs, die 400 leerkrachten hebben bevraagd. “Het is een veel te belangrijk thema om te begraven”, klinkt het.

Het gaat om vier onderwijsschepenen van de partij Vooruit: Ans Persoons uit de stad Brussel, Jef Van Damme uit Molenbeek, Lydia Desloover uit Sint-Joost en Elke Roex uit Anderlecht. Hun partij staat zelf achter een inkorting van de zomervakantie. Uit een rondvraag bij 400 leerkrachten en directies in hun vier gemeenten, blijkt dat bijna de helft hen hierin volgt. De andere helft verkiest nog geen inkorting.

“Wij staan met onze partij achter een ingekorte zomervakantie, maar willen graag luisteren naar tegenargumenten en in dialoog gaan met mensen die minder overtuigd zijn”, zeggen de schepenen in een gezamenlijk persbericht. Daarnaast willen ze ook de discussie met de ouders voeren. “We vinden het een veel te belangrijk onderwerp om meteen te begraven."

Leerachterstand

Wel of geen kortere zomervakantie: het is een debat dat al jaren gevoerd wordt. Het belangrijkste argument voor een inkorting is dat de leerachterstand dan minder groot wordt. Bijvoorbeeld, omdat anderstalige kinderen dan sneller weer Nederlands of Frans horen op school. Voor kinderen uit lagere inkomensgroepen kan een kortere zomervakantie ook verveling tegengaan, want zij hebben niet altijd de nodige middelen voor sportkampen of vrijetijdsbesteding.

Afgelopen lente besloot het Franstalig onderwijs alvast om de zomervakantie vanaf 2022 met twee weken in te korten. De herfstvakantie wordt dan wel een weekje langer, net als de krokusvakantie. Vooruit wil dat het Vlaams onderwijs daarin volgt. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is hier voorlopig niet voor te vinden.

“Uit onderzoek blijkt dat onze lange zomervakantie de ongelijkheid binnen ons onderwijs versterkt. We proberen dit nu deels te counteren met zomerscholen, maar er is nood aan een structurele oplossing en een harmonisering van de Brusselse vakantieregeling”, zegt schepen Jef Van Damme (Vooruit) van Molenbeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni