Inschrijvingen Nederlandstalig onderwijs van start

De inschrijvingen voor het basis- en secundair onderwijs in Brussel gaan maandag van start. Dit jaar vervangt een systeem van loting voor het eerst de tijdsregistratie bij inschrijvingen voor het secundair onderwijs.

De inschrijfperiode loopt van 8 januari om 8.00 uur tot 2 februari om 16.00. Het Lokaal Overlegplatform (LOP), dat de inschrijvingen coördineert, adviseert ouders om voorafgaand aan de inschrijving het aantal vrije plaatsen in de gekozen scholen te bekijken. Een lijst met plaatsen is terug te vinden op de website inschrijveninbrussel.be. Inschrijven gaat ook via die webstek, onder de knop ‘aanmelden’.

Ouders kunnen meerdere scholen naar keuze invullen. Vervolgens wijst het LOP het aantal vrije plaatsen toe aan het aantal leerlingen. Voor het basisonderwijs wordt daarbij rekening gehouden met de afstand van het werk van de ouders of de woonplaats van de ouders tot de school.

Voor het secundair onderwijs wordt dit jaar voor het eerst een selectie gemaakt op basis van een systeem van loting. Dat vervangt het oude systeem met tijdsregistratie, dat draaide om snelheid. Populaire scholen zaten al na een paar seconden vol, omdat nogal wat ouders vrienden, collega's en kennissen inschakelden om zo snel mogelijk binnen te geraken in een voorkeursschool. De loting moet ouders zonder netwerk of snelle computer dezelfde kansen geven.

Daarnaast zijn er ook een aantal scholen in het secundair onderwijs die niet meedoen aan het inschrijfsysteem van het LOP. Bij die scholen kunnen ouders rechtstreeks inschrijven. Een lijst van die scholen is terug te vinden via de website inschrijveninbrussel.be. De betreffende scholen hebben geen capaciteitsprobleem en zullen dus elk kind dat zich daar inschrijft automatisch aanmelden.

Ten laatste op 6 maart maakt het LOP aan ouders bekend aan welke scholen hun kinderen zijn toegewezen. In de loop van maart kunnen ouders met dat toewijzingsbericht hun inschrijving voltooien bij de school. Kinderen die niet zijn toegewezen aan een bepaalde school, omdat in hun voorkeursscholen geen plaatsen meer zijn, krijgen een weigeringsbericht. De scholen plaatsen hen dan op een wachtlijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?