Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek
© Mattias Verhelst-BRUZZ | Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek.

Leerkrachten kunnen loopbaanonderbreking onderbreken

© Belga
31/08/2022

Vanaf 1 september kunnen leerkrachten en ambtenaren hun loopbaanonderbreking tijdelijk op pauze zetten. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld hun school of dienst uit de nood helpen, zonder meteen al hun rechten te verliezen. Dat was al mogelijk tijdens de coronacrisis. De Vlaamse regering maakt het nu permanent.

Duizenden leerkrachten maken momenteel gebruik van het uitdovende stelsel loopbaanonderbreking. Het gaat over 50-plussers die in de laatste jaren voor hun pensioen voor een verminderde opdracht kiezen. Het nadeel is dat er geen pauzeknop voorzien is. Even uit de loopbaanonderbreking stappen kan niet.

Daar komt vanaf morgen/donderdag verandering in. Duizenden leerkrachten en ambtenaren mogen voortaan hun loopbaanonderbreking vrijwillig onderbreken voor een tijdelijke en betaalde opdracht. Ze behouden de mogelijkheid hun loopbaanonderbreking nadien gewoon weer verder te zetten. Ambtenaren kunnen elke tijdelijke opdracht van minstens een maand aanvaarden. Leerkrachten kunnen zelfs hele tijdelijke opdrachten van amper twee weken aanvaarden.

De maatregel past volgens Onderwijsminister Ben Weyts in de strijd tegen het lerarentekort, "maar het is ook gewoon een kwestie van gezond verstand", zegt hij. "We moeten er voor zorgen dat mensen die willen gaan werken dat ook zo eenvoudig mogelijk kunnen", vult minister van Welzijn Jo Brouns aan.

Terug naar school

Op 1 september is het nieuwe schooljaar van start gegaan. Eén dat in Brussel begint onder een slecht gesternte, met volle klassen en te weinig leerkrachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Terug naar school, lerarentekort, leerkrachten, terug naar school 2022

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie