Leerling school 'De Bron' laat zich vastbinden aan paal en vernederen

© Google

In de Nederlandstalige basisschool De Bron in Sint-Gillis is een kind aan een paal op de speelplaats vastgebonden en geslagen. Opmerkelijk: volgens de directie van de scholengroep had de jongen zelf gevraagd om vastgebonden te worden. “Dit is één van die online challenges, die een groot probleem vormen.”

De gebeurtenissen speelden zich maandag af. Volgens La Dernière Heure speelde A., een leerling uit het zesde leerjaar, rustig op de speelplaats. Tot plots drie leerlingen van hetzelfde jaar hem met een springtouw vastbonden aan een paal en in het gezicht en de genitaliën sloegen.

“Men heeft hem met een schaar moeten los snijden”, zegt zijn moeder aan La Dernière Heure, “zo hard had men het touw aangespannen. Mijn zoon was nadien zodanig gechoqueerd dat hij naar de toiletten moest om over te geven.” Nog volgens de moeder heeft niemand haar na het incident gebeld, en heeft men haar zoon alleen maar wat ijs gegeven voor zijn pijnlijke pols. De ouders dienden klacht in bij de politie.

Zelf daarom gevraagd

Maar bij de directie van de overkoepelende scholengroep Brussel klinkt een ander verhaal. “We nemen dit voorval bijzonder ernstig, maar dit kadert wel in een veel grotere problematiek, namelijk die van de online challenges”, zegt directeur Jurgen Wayenberg aan BRUZZ. Daarbij dagen jongeren elkaar online uit om bedenkelijke opdrachten uit te voeren. De choking challenge, waarbij jongeren de keel dichtknijpen om in een roes te raken, is een van de bekendste en meest dodelijke.

“De jongen in kwestie heeft zelf gevraagd om aan de paal vastgebonden te worden”, zegt Wayenberg. “De kleine schermutselingen die dit uitlokte, moeten eveneens in die context gezien worden." La DH berichtte dat de jongen ook ontkleed werd, maar volgens de directie klopt die info niet. "De jongen is op geen enkel moment naakt geweest."

De zogenoemde challenges gaan volgens Wayenberg verder dan vroeger. "Leerlingen hebben elkaar natuurlijk altijd al uitgedaagd, maar de online dimensie maakt het wel een stuk destructiever, tot ‘Spring in het kanaal’ toe. Omdat het uiteindelijk toch de uitgedaagde is die het doet, liggen dader en slachtoffer dicht bij elkaar. Het baart ons heel veel zorgen.”

Net daarom heeft de scholengroep van het Brusselse gemeenschapsonderwijs een stappenplan klaar. “We willen ouders informeren en sensibiliseren: wat zijn die challenges, hoe ze te herkennen, wat eraan te doen enzovoort.”

Onderzoek

Over het vervolg van dit specifieke geval kan Wayenberg niks kwijt. Volgens La Dernière Heure is de leerling een week thuis en kreeg hij van de dokter ook sessies bij de psycholoog voorgeschreven. Maar daar wil de directeur niet op ingaan.

“Er loopt een intern onderzoek en een politioneel onderzoek. Uit respect daarvoor, bespreken wij verder geen details. Wel kunnen we zeggen dat de ouders uitgenodigd werden voor een gesprek. Het CLB is ingeschakeld", alsnog Wayenberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?