Review
Score: 4 op 5

Holly: cinema met de stille kracht van mysterie en troost

Gerd Hendrickx
21/11/2023

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert voor BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Holly van Fien Troch.

Een selectie in de officiële competitie van het prestigieuze Filmfestival van Venetië, daar ook nog een prijs voor beste actrice wegkapen én de eer krijgen om Filmfest Gent te mogen openen: het zorgde voor torenhoge verwachtingen bij Holly.

En het goede nieuws is: de vijfde langspeler van de Brusselse Fien Troch voldoet aan die verwachtingen. Na Home verkent Troch in Holly opnieuw de leef- en gevoelswereld van tieners. In dit geval vooral die van een 15-jarig meisje dat na een drama op school plots over helende krachten blijkt te beschikken.

Geen cinema van het grote gebaar, maar met heel eigen stille kracht: gevoelig, maar nooit sentimenteel, uitgepuurd en toch audiovisueel rijk

Baadde Home in een sfeer van beklemming, dat is het sleutelwoord bij Holly mysterie. Heeft Holly over een bovenmaats gevoel voor empathie of beschikt ze over paranormale gaven: Troch beantwoordt de vraag niet en vertrouwt op suggestie.

Dat mysterie weet Troch knap audiovisueel te vertalen via de warme fotografie met mystieke toets van haar vaste DOP Frank Van den Eeden. Die blendt perfect met de bevreemdende keyboardssoundtrack van Johnny Jewel (Drive, derde seizoen Twin Peaks).

Geen cinema van het grote gebaar, maar met heel eigen stille kracht: gevoelig, maar nooit sentimenteel, met veel psychologisch inzicht, maar zonder expliciet te duiden, uitgepuurd en toch audiovisueel rijk. Een ervaring.

Avant-première in aanwezigheid van Fien Troch, 21 november, Cinema Palace
In de zalen vanaf 22 november

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni