Les Engagés willen minstens gedeeltelijk samenvallende schoolvakanties

© Belga
27/04/2023

De Brusselse Les Engagés pleiten voor de herziening van de schoolvakanties in de Franse Gemeenschap, zodat er minstens één week gezamenlijke vakantie is met het Nederlandstalig onderwijs tijdens de herfst- en de krokusvakantie.

Sinds dit schooljaar zijn de schoolvakanties in het zuiden van het land gewijzigd. In Franstalig België werd telkens een week toegevoegd aan de herfst- en krokusvakantie in ruil voor een kortere zomervakantie. Daardoor stemmen die vakanties gedeeltelijk niet meer overeen met die in Vlaanderen en de Duitstalige Gemeenschap.

Les Engagés willen deze aanpassing nu gedeeltelijk herzien. Brussels parlementslid Gladys Kazadi (Les Engagés) reageert daarmee op de houding van de PS-MR-Ecolo-meerderheid in de Franse Gemeenschap die "vrijwillig de cohesie tussen Franstaligen en Nederlandstaligen op helling zet in het dossier van de aanpassing van de schoolkalender". Woensdag sloot Onderwijsminister Caroline Désir (PS) elke aanpassing van die schoolkalender van volgend schooljaar uit.

Kazadi verwijt de Franse Gemeenschapsregering doof te blijven voor de getuigenis van wanhopige ouders sinds de aanpassing van de schoolvakanties, geen overleg te plegen met de Vlaamse Gemeenschap, en geen rekening te houden met de impact voor de gezinnen en sociale samenhang. Voorts hekelen Les Engagés ook de hypocrisie van de Brusselse MR, die slogans scandeert, maar niet thuis geeft als er opgetreden moet worden.

Speelpleinwerking

Het niet langer samenvallen van de schoolvakanties in het Franstalig en Nederlandstalig onderwijs zorgt vooral in het Brussels Gewest voor problemen bij gezinnen die kinderen hebben in zowel het Nederlandstalig als het Franstalig onderwijs. Hun vakanties, en onder meer de opvang en speelpleinwerking, vallen niet langer samen.

In maart pleitten de Nederlandstalige Brusselse partijen Groen, Open VLD en CD&V en One.Brussels-Vooruit nog voor overleg om opnieuw te komen tot samenvallende schoolvakanties. Molenbeeks schepen van Nederlandstalig Onderwijs Jef Van Damme (Vooruit) zette deze week een enquête op om de vakantiewensen van Brusselaars beter in kaart te krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Les Engagés , Gladys Kazadi , schoolvakantie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni