Minister Dalle: 'Graag een traject Nederlands voor alle gemeenten'

© Pexels
| Het Huis van het Nederlands helpt Brusselaars en Brusselse organisaties met hun vragen over Nederlandse lessen voor volwassenen.

De Maand van het Nederlands, een initiatief om Franstaligen aan te sporen de Nederlandse taal te leren, loopt amper een halve maand en is al een groot succes. De actie komt van het Huis van het Nederlands in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Brussel-Stad, Elsene en Sint-Agatha-Berchem stapten mee in het project om hun personeel beter Nederlands te leren. De Vlaamse minister voor Brussel, Benjamin Dalle (CD&V), is ondertussen enthousiast. Hij pleit voor een uitbreiding van het project.

Begin dit jaar lanceerde het Huis van het Nederlands, in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie, een oproep aan de Brusselse gemeenten om specifieke trajecten op te zetten. Elsene, Brussel-Stad en Sint-Agatha-Berchem gingen daar op in.

Dalle wil de trajecten in de toekomst ook verder uitrollen over het hele Brusselse gewest. “Vlaamse Brusselaars moeten in het Nederlands terechtkunnen bij de gemeente,” aldus Dalle. “Dat lijkt misschien evident, in de praktijk is het helaas nog vaak niet het geval."

Het traject gaat als volgt: in een eerste stap maakt het Huis van het Nederlands een taalanalyse op, waarbij er specifiek wordt onderzocht wat de noden zijn van de verschillende gemeentemedewerkers. Vervolgens wordt er een operationeel taalbeleidsplan opgemaakt en worden de medewerkers naar de juiste taallessen en opleidingen doorverwezen.

Het Huis van het Nederlands helpt Brusselaars en Brusselse organisaties met hun vragen over Nederlandse lessen voor volwassenen. Zo komen er elk jaar meer dan 18.000 Brusselaars over de vloer op zoek naar informatie, of om zich in te schrijven voor Nederlandse lessen.

*Correctie: In een vorig bericht stond dat behalve Brussel, Elsene en Sint-Agahtha-Berchem nog een aantal Brusselse gemeenten zich had ingeschreven voor het project. Er is wel degelijk interesse, maar er is nog niets concreets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?