Vierwindenschool, Sint-Jans-Molenbeek

| Vierwindenschool, Sint-Jans-Molenbeek.

Molenbeekse scholengemeenschap trekt aan de alarmbel wegens lerarentekort

HS
© BRUZZ
24/03/2022

In Sint-Jans-Molenbeek trekt de scholengemeenschap aan de alarmbel wegens een ernstig lerarentekort. Via het online initiatief ‘Help! Ben mijn leerkracht kweyt’, getuigen verschillende scholen over het steeds nijpende probleem.

Het lerarentekort in Brusselse scholen is een oud zeer, en het probleem wordt steeds groter. Met een nieuwe Facebookpagina wil de scholengemeenschap in Molenbeek een nieuwe alarmkreet luiden. ‘Help! Ben mijn leerkracht kweyt!’ klinkt het, waarbij 'Ben' en 'kweyt' naar de Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verwijzen. Ondertussen hebben verschillende scholen zich bij de actie aangesloten. Want het water staat de mensen aan de lippen.

“Er zijn scholen die maandenlang met vacatures zitten die maar niet ingevuld geraken”, vertelt Martine Van Lier, directeur van de scholengemeenschap van Molenbeek. “Dan zijn er ook nog de langdurig zieke leerkrachten. Ook die moeten worden vervangen. We zijn op het punt gekomen dat mensen wakker liggen bij de gedachte aan volgend schooljaar”.

Vlaamse competitie

Brussel is niet de enige plaats waar er sprake is van een lerarentekort. Toch lijkt de situatie in Brussel erger dan elders, omdat een groot deel van de leerkrachten in Brussel uit Vlaanderen komt en steeds vaker een job dichter bij huis zoekt.

“Het lerarentekort gaat ten koste van de onderwijskwaliteit van de jongeren", gaat Van Lier verder. "Zij hebben een vaste leerkracht nodig waar zij een band mee kunnen opbouwen. We zitten hier met veel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Maar met zo’n lerarentekort is hier gewoon geen personeel voor. Ondertussen worden er mensen aangenomen die eigenlijk niet bevoegd zijn om les te geven, en daar moet dan ook weer tijd en energie in worden gestoken.”

Vierwindenschool, Sint-Jans-Molenbeek

| Vierwindenschool, Sint-Jans-Molenbeek.

In Molenbeek is al langer sprake van een lerarentekort. Ook basisschool Imelda krijgt de vacatures met moeite gevuld. “We hebben vandaag vijf zieke leerkrachten. En dat is al een stuk beter dan gisteren, want toen waren het er zeven”, vertelt Sofie Van Kerkhove, directeur van KBS Imelda in Molenbeek.

“Het is al zover gekomen dat we eigenlijk aftellen tot de Paasvakantie. En dat willen we natuurlijk niet. Maar dit weegt. Je wilt de kinderen gelukkig houden, maar je weegt ook af wat het beste is voor het personeel. Het is veel luisteren en afwegen”.

Oplossing

Een simpele oplossing voor dit probleem is er helaas niet. Er zijn nu eenmaal te weinig leerkrachten. Waar wel aan kan worden gewerkt is het imago van de leerkracht en de aantrekkelijkheid van de opleiding. “We proberen mensen zoveel mogelijk bewust te maken van de arbeidsvoorwaarden van het beroep”, vertelt Michael Devoldere, woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (CD&V).

“Dit zijn dingen zoals zicht op een vaste benoeming en een goed pensioen. Verder vinden we het belangrijk dat leerkrachten zich op hun kerntaak kunnen focussen, het lesgeven. En dat de administratieve taken wegvallen”.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni