Nieuwe campus Droomboomschool krijgt groen licht

JP
© BRUZZ
27/09/2023

Het ontwerp voor de nieuwe campus van de Droomboomschool in Laken heeft groen licht gekregen. Dat bevestigt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoon (Vooruit.Brussels). De nieuwe campus betekent een verdubbeling van het aantal leerlingen én de komst van een nieuwe 'tienerschool'. Ook opvallend: het is ook de eerste school van Brussel Stad die geen gas meer zal gebruiken. De werken starten in het voorjaar van 2024.

Op de nieuwe Droomboomcampus wordt plaats gecreëerd voor 332 extra leerlingen. Naast de kleuterschool en een lagere school komt er ook een tienerschool, een redelijk nieuwe onderwijsvorm die we kennen uit bijvoorbeeld de Tienerschool in Anderlecht. Deze vierjarige overgang tussen het lager- en secundair onderwijs richt zich speciaal op leerlingen tussen 10 en 14 jaar.

"Zo’n tienerschool heeft heel wat pedagogische voordelen. Door de schoolloopbaan op te breken in vier jaar lager onderwijs en vier jaar tienerschool (van 10 tot 14 jaar) wordt de overgang naar het secundair onderwijs verzacht. Leerlingen kunnen zo in de vertrouwde omgeving van hun lagere school de stap naar het middelbaar zetten," zegt Anaïs Maes (Vooruit.Brussels), schepen bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs in Brussel Stad.

Daktuinen

De Droomboom wordt de eerste school van de Stad Brussel die volledig ontkoppeld is van gas. De verwarming zal volledig worden verzorgd via grondwarmtepompen. Ruim tweeduizend vierkante meter van het dak zal worden uitgerust met zonnepanelen.

Meer dan duizend vierkante meter dak zal worden gebruikt als groendak of daktuinen. De buitenruimte is voor ruim zestig procent onthard, zodat het regenwater in de grond kan verdwijnen.

In 2020 organiseerde de Stad Brussel samen met het team van de Bouwmeester een architectuurwedstrijd om de ontwerper te kiezen. Ook de leerkrachten en de directie van zowel de school als van de Kunstacademie, konden hun stem laten horen.

De gemengde jury koos voor het ontwerp van architecten Radar Architecten - Petillon Ceuppens architecten - Atelier Arne Deruyter.Het gaat om een ontwerp met een open voorplein aan de Louis Wittouckstraat: het gezicht en van de school en ook de toegangspoort.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni