| De nieuwe Droomboomcampus krijgt een kleuter-, lagere en tienerschool en een nieuwe kunstacademie.

Droomboomsite in Laken breidt uit met 300 plaatsen: nieuwe tienerschool op komst

Eva Christiaens
© BRUZZ
24/06/2022

Basisschool de Droomboom in Laken krijgt een nieuwe campus en aanzienlijke uitbreiding: er komt in de toekomst een tienerschool bij en een kunstacademie. De Stad Brussel stelde het ontwerp donderdag voor aan de ouders en de buurt. Eind volgend jaar moeten de werken starten.

Dat meldt het kabinet van Brussels schepen voor Nederlandstalig Onderwijs Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit). De bouwvergunning voor de nieuwe scholencampus is inmiddels aangevraagd, het openbaar onderzoek start op 30 augustus.

De Droomboom ligt in de Wittouckstraat in Laken, halfweg tussen het Bockstaelplein en metrohalte Pannenhuis. Vandaag krijgen de leerlingen er les in verouderde gebouwen, onder meer in enkele paviljoentjes die dateren van de jaren vijftig. Die kunnen technisch niet aangepast worden aan de normen van vandaag, meldt Persoons. In plaats van een renovatie komt er dus een volledige nieuwbouw.

"Dit wordt een nieuw visitekaartje voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel"

Sven Gatz, VGC-collegelid voor Onderwijs

Na de werken zal de school ongeveer 300 plaatsen meer tellen dan vandaag: 720 in totaal. Dat biedt ruimte voor een uitbreiding. In plaats van een reguliere basisschool met zes leerjaren, komt er een basisschool met vier leerjaren en een nieuwe tienerschool. Die laatste krijgt ook vier jaren. Daarnaast komt er een antenne voor de hoofdstedelijke kunstacademie en zal de sportzaal open zijn voor de buurt.

“Het is de bedoeling dat het gebouw zowel tijdens als na de schooluren leeft. Een echte brede school dus, zowel qua gebouw als werking," zegt schepen Persoons. "Dit wordt een nieuw visitekaartje voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel," zegt VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD).

Duurzaamheid

De school wil dan ook een voorbeeld stellen op vlak van duurzaamheid. De nieuwe campus is meteen de eerste school van de stad Brussel die volledig losgekoppeld is van het gasnet. Alle verwarming zal gebeuren via geothermische grondwaterpompen.

220617_droomboom_02_park_01_context.jpg

| De speelplaats met groene ruimte.

Op het dak komen zonnepanelen en een systeem van regenwaterrecuperatie. Het overige dakoppervlak krijgt een intensief groendak.

En ook op de begane grond is er aandacht voor groen. In de Wittouckstraat staan enkele hoge bomen. Die blijven in het nieuwe ontwerp bewaard. Errond komt een nieuw, groen voorplein met de schoolpoort. In totaal wordt 61 procent van alle buitenruimte onthard, wat ook plaats biedt aan groen op de speelplaats.

Start: eind 2023

Als alles goed gaat, wil de Stad eind volgend jaar kunnen starten met de werken. De school zal tijdens de werken niet sluiten, maar zich behelpen met containerklassen.

De nieuwbouw kost volgens de huidige raming 14,5 miljoen euro. Daarvan wordt 4 miljoen betaald door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). De Stad hoopt verder op 2 miljoen euro subsidies van Onderwijs Vlaanderen, die al zijn aangevraagd.

"We creëren bijna 900 extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs. Dat is ongezien in de geschiedenis van de Stad"

Philippe Close, burgemeester Brussel-Stad

Op dit moment investeert de Stad trouwens ook in een nieuwe school in de Zennestraat en een scholencomplex aan Mutsaard. "Samen met de Droomboom zijn die goed voor bijna 900 extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs. Dat is ongezien in de geschiedenis van de Stad," zegt burgemeester Philippe Close (PS) over de investeringen van deze legislatuur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni