Nieuwe jezuïetenschool in Molenbeek krijgt vorm

© B2Ai Architecten
| De Egied Van Broeckhovenschool in de oude brouwerij Vandenheuvel vlakbij het Weststation.

De plannen voor de verbouwing van de oude brouwerij Vandenheuvel in Molenbeek tot een nieuwe jezuïetenschool krijgen vorm. In september 2023 willen de jezuïeten hun nieuwe Nederlandstalige middelbare school openen in de Pierre Van Humbeeckstraat. Het openbaar onderzoek is nu lopende.

De Egied Van Broeckhovenschool voorziet plaats voor 850 leerlingen in zowel aso-, tso- als bso-richtingen. Het wordt een domeinschool en die zal in september volgend jaar openen. Daarvoor moet de voormalige brouwerij Vandenheuvel, vlakbij het Weststation in Molenbeek, eerst nog worden verbouwd tot een geschikt schoolgebouw. Het gaat om een publiek-privaat bouwproject.

De plannen daarvoor zijn nu onderworpen aan een openbaar onderzoek. Wie opmerkingen heeft, kan die nog tot 14 januari melden bij de gemeente Molenbeek. De overlegcommissie gaat op 25 januari aan de slag met de opmerkingen om tot een definitief advies te komen. Op basis daarvan kan al dan niet een bouwvergunning afgeleverd worden.

Extra vleugel

De plannen zijn getekend door B2Ai-architecten. Die willen zoveel mogelijk van de oorspronkelijke betonstructuur behouden bij de verbouwing. In het gebouw komt ruimte voor klaslokalen en een sporthal. Die ligt half onder de grond en moet ook toegankelijk zijn voor mensen uit de buurt. Bovenop de sporthal komt een deel van de speelplaats.

Voor de leerlingen uit de eerste graad wordt een nieuwe vleugel gebouwd. Die krijgt eenzelfde grijsgroene gevelsteen als het bestaande gebouw, met okerkleurig schrijnwerk.

Het schoolgebouw ligt in het blok tussen de Pierre Van Humbeeckstraat, Ninoofsesteenweg, Vierwindenstraat en Edmond Bonehillstraat. De gevel aan de kant van de Ninoofsesteenweg zal wat verder van de straatkant gebouwd worden, zodat er een extra stuk publieke ruimte vrijkomt.

b2ai-evb-2020-12-16-beeld-02-vier-windenstraat-1024x716.jpg
© B2Ai Architecten
| De nieuwe gevel gezien vanuit de Vier Windenstraat.
b2ai-evb-2020-12-08-beeld-04-speelplaats-004-1024x853.jpg
© B2Ai Architecten
| De buitenruimte krijgt verschillende hoogtes, met aparte sportzones en een speelplaats.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?