Ook VUB wil aanmodderen met eerstejaarsvakken vermijden

EDB
© BRUZZ
28/02/2020
Ook in:
nl fr

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) lijkt gewonnen voor de plannen van de KU Leuven waarbij studenten verplicht zullen zijn om na twee jaar studeren te slagen voor alle eerstejaarsvakken. Andere universiteiten vinden die plannen veel te hard. “Tijd dat de minister het heft in handen neemt.”

Dat schrijft Het Nieuwsblad. Studenten die in 2021 aan de KU Leuven beginnen, zullen na twee jaar studeren voor alle eerstejaarsvakken moeten slagen. Rector Luc Sels wil met die maatregel af van studenten die vakken blijven meeslepen, om finaal zonder diploma af te moeten druipen. Wel is nog niet beslist wat er gebeurt met studenten die de nieuwe ‘grens’ niet halen.

Opvallend is dat de VUB gewonnen lijkt voor de plannen, terwijl andere universiteiten de maatregel te hard vinden. “Er zijn momenteel nog geen concrete plannen voor de invoer van dit systeem, maar op die manier dwing je jongeren zich te focussen op hun eerstejaarsvakken,” zegt Jan Danckaert, vice-rector onderwijs aan de VUB, aan BRUZZ.

"In ieder geval willen we het idee eerst bespreken met onze studenten. De vraag die we moeten behandelen is wat er gebeurt wanneer een student die mijlpaal niet haalt," aldus Danckaert. "Daarnaast willen we ook dat hier interuniversitair overleg over gepleegd wordt opdat studenten niet zouden beginnen shoppen tussen universiteiten."

De Gentse en Antwerpse universiteiten vinden de plannen van de KU Leuven dan weer te ingrijpend. “Die maatregel is keihard,” aldus Peter De Meyer, woordvoerder van de UAntwerpen. “Soms is er echt wel een grondige reden waarom iemand nog vakken meesleept. Bovendien kort het systeem de studieduur niet automatisch in. Iemand die uitgesloten wordt van een bepaalde richting, start misschien een nieuwe.”

Volgens onderwijsexpert Martin Valcke (UGent) is het tijd dat alle universiteiten samenzitten om een omvattend plan te bedenken om de studieduur te beperken. “Daarbij moet minister Weyts (N-VA) het heft in handen nemen. Nu dreigt er chaos te ontstaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Etterbeek , Jette , Onderwijs , VUB , aanmodderen , jan danckaert , luc sels , peter de meyer , KU Leuven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni