PVDA wil tweetalig onderwijs

© PTB
| Françoise De Smedt, lijsttrekker voor PTB voor het Brussels Parlement voor de verkiezingen van 26 mei 2019.

Vrijdagochtend diende PVDA een resolutie in in het Brusselse parlement voor meer immersieonderwijs in de verschillende gemeenten. Het is volgens hen de enige manier om van Brussel een echt tweetalig gewest te maken.

Volgens die resolutie moet het Brusselse gewest de gemeenten beter aanmoedigen om immersiescholen op te richten. Dat zijn scholen waar sommige vakken, zoals lichamelijke opvoeding of aardrijkskunde, in een andere taal worden gegeven.

“Te veel jongvolwassenen beëindigen hun schooltraject met een gebrekkige kennis van de andere stadstaal,” zegt Françoise De Smedt, Brussels parlementslid voor de partij en kersvers lijsttrekster voor de komende verkiezingen.

De cijfers van Actiris beamen dat: maar één werkzoekende op tien heeft genoeg kennis van het Frans én het Nederlands, terwijl één werkaanbieding op twee dit vereist. Maar het gaat niet enkel om de talenkennis voor de radicaal-linkse partij. "Studies hebben aangetoond dat het verschillende gebieden in de hersenen stimuleert en op termijn ook zorgt voor betere resultaten op bijvoorbeeld wiskunde," vervolgt De Smedt.

Niet alleen

PVDA is niet de enige partij die voorvechter is van dit soort scholen, heel wat andere partijen verklaren al langer voorstander te zijn van dit soort scholen. Er worden al verschillende initiatieven genomen, maar volgens PVDA gaat dit niet snel genoeg.

“Het aantal immersiescholen in Brussel stijgt heel traag. Met het huidig ritme zou de Brusselse jeugd recht hebben op immersieonderwijs binnen 100 jaar vooraleer het veralgemeend wordt,” verklaart De Smedt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?