Sven Gatz (Open VLD) bij het partijbureau van zijn partij na de verkiezingen van 26 mei 2019

| Sven Gatz (Open VLD)

Recorduitbreiding in Nederlandstalig onderwijs op til

Bram Van Renterghem, Kris Hendrickx
© BRUZZ
19/09/2019

Volgend jaar komen er maar liefst 3.512 plaatsen bij in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Dat is een record. "Ik kan verder bouwen op het vakmanschap van mijn voorganger Guy Vanhengel (Open VLD)", zegt bevoegd minister en partijgenoot Sven Gatz.

Het gaat om 2.651 plaatsen in het basisonderwijs en 860 plaatsen in het secundair onderwijs. Die moeten er allemaal komen in 2020.

"Van de bijkomende plaatsen in het basisonderwijs is goed de helft al beslist en in uitvoering", zegt Gatz. "De overige plaatsen zijn ook al beslist en gebudgetteerd, maar daar is het nog wachten op de verdere administratieve afwerking. Maar die plaatsen komen er dus ook."

Voor wat betreft het secundair onderwijs gaat het om de uitbreiding van het Lucernacollege in Anderlecht en het Sint-Pieterscollege in Jette. "Die uitbreiding is volledig beslist en in uitvoering", zegt Gatz.

Verdubbeling

Het gaat om een recorduitbreiding. Ter vergelijking, dit jaar kwamen er 1.221 plaatsen bij in het basisonderwijs. Het jaar ervoor waren dat er 1.400, en toen sprak men van een absoluut recordjaar.

"Er is zeer goed voorbereidend werk gedaan de voorbije jaren", verklaart Gatz, "zeker door mijn voorganger Guy Vanhengel. Hij heeft veel vakmanschap kunnen opbouwen en ik pluk daar nu de vruchten van. Want na al die jaren werken scholen sneller en beter mee, en kunnen we gemeenten ook overtuigen om stedenbouwkundig mee te gaan. En de middelen zijn er ook."

Geografische spreiding

In totaal gaat het om meer dan twintig dossiers. "De uitbreiding is iets sterker in de grotere gemeenten Molenbeek, Anderlecht en Schaarbeek. Maar over het algemeen is het vrij goed gespreid", zegt Gatz, die nog aangeeft dat minstens de helft van de Brusselse gemeenten bij de uitbreiding betrokken is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Politiek , Sven Gatz , schoolplaatsen , VGC , Vlaamse Gemeenschapscommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni