Snelle vervanging van zieke leerkrachten wordt mogelijk

© PhotoNews
| Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA.)

Scholen zullen leerkrachten die afwezig zijn door ziekte vanaf dag één kunnen vervangen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Hannelore Goeman (Vooruit) en Loes Vandromme (CD&V). De ingreep moet helpen om het acute lerarentekort te bestrijden. Scholen zullen volgens minister Weyts bovenop de reguliere middelen ook 10 miljoen euro per maand krijgen om personeel aan te werven.

De omikrongolf zet het personeelstekort in verschillende sectoren op scherp. Dat is ook zo in het onderwijs. Dat kampt al langer met een nijpend lerarentekort, maar de golf aan nieuwe coronabesmettingen maakt de situatie in veel scholen nog moeilijker en er dreigen nieuwe klas- en schoolsluitingen.

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wordt er alles aan gedaan om de scholen op een veilige manier open te houden. "De verdedigingsmuren zijn zo hoog mogelijk," aldus Weyts, verwijzend naar de veiligheidsmaatregelen die genomen werden in het onderwijs,

10 miljoen extra

Volgens Weyts worden er op korte termijn maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo kunnen de scholen rekenen op extra middelen om personeel aan te werven. Het gaat om 10 miljoen euro per maand bovenop de reguliere middelen. Daarnaast wordt het mogelijk om zieke leerkrachten vanaf dag één te vervangen. Nu kan dat pas na een afwezigheid van 10 dagen. Een suggestie die CD&V-politica Vandromme ook aan de minister had voorgelegd.

Verder kunnen scholen hun extra middelen ook inzetten om personeel zonder pedagogisch bekwaamheidsbewijs te betalen. "Men zal die middelen dus ook voor andere profielen kunnen inzetten. Die personeelsleden kunnen er dan voor zorgen dat leerkrachten ontlast worden en zich kunnen focussen op hun kerntaak: lesgeven," legt de onderwijsminister uit.

De voorstellen konden vraagsteller en Vooruit-fractieleidster Hannelore Goeman niet overtuigen. "Het ontbreekt aan een sense of urgency. We hebben een noodplan nodig," aldus Goeman. "Er zijn nu extra handen nodig om de scholen open te houden. Het onderwijs is niet klaar voor deze besmettingsgolf."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?