© Huis van het Nederlands | Het Huis van het Nederlands (archiefbeeld).

Er worden in Brussel steeds meer taaltesten afgenomen door het Huis van het Nederlands. Dit jaar werden er al 850 afgelegd, zei Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) woensdag in het parlement na een vraag van Annabel Tavernier (N-VA).

In het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest geldt een voorrangsregeling voor kinderen van wie tenminste één ouder Nederlandstalig is. Ouders kunnen hun kennis van het Nederlands bewijzen door te slagen voor een taaltest bij het Huis van het Nederlands.

Dit jaar werden er al 850 afgelegd, tegenover 712 in het gehele jaar 2019. "Het Nederlands zit duidelijk in de lift in Brussel", zegt Dalle. "Het Nederlandstalig onderwijs is een echt succesverhaal en dat zien ook meer en meer Brusselaars."

Digitale testen

Sinds de coronacrisis is het Huis van het Nederlands overgeschakeld op digitale testen. Eerst werd de applicatie Zoom gebruikt. Nadien werd er overgeschakeld naar Microsoft Teams omwille van de veiligheid.

De digitale testen gebeuren op dezelfde manier als de fysieke, alleen duurt de afname drie keer zo lang: anderhalf uur in plaats van dertig minuten. Sinds 30 april vinden ook opnieuw fysieke testen plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Samenleving, huis van het nederlands, Benjamin Dalle, Annabel Tavernier, taaltesten Nederlands

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie