Vlaamse regering zet door met taaltest voor kleuters

© PhotoNews
| Kleuter- en lager en kleuteronderwijs in Brussel.

Vanaf volgend schooljaar wordt een taalscreening georganiseerd in de derde kleuterklas. Kinderen met taalachterstand moeten dan in de rest van het jaar bijgewerkt worden. Blijkt de achterstand op het einde van het jaar alsnog te groot, dan kan de klassenraad beslissen dat het jaar moet worden overgedaan.

De taaltest stootte eerder deze maand op kritiek van de oppositie, maar ook van de coalitiepartners van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Zo vreesde CD&V dat een taaltest hetzelfde zou betekenen als een toegangsexamen voor het lager onderwijs.

Ouders kunnen het advies van de klassenraad wel naast zich neerleggen, maar dan moet de leerling in het eerste leerjaar een taalbadklas of een volwaardig alternatief volgen. "We moeten absoluut vermijden dat kinderen met een achterstand beginnen aan het eerste leerjaar", verklaart Weyts.

Gelijke kansen

En dus wil de Vlaamse regering kordater optreden. "Wie een taalachterstand heeft, loopt vaak ook achterstand op in andere vakken. Gelijke kansen zijn onmogelijk als je ongelijk aan de start komt", predikt de N-VA-minister van Onderwijs.

Voor de taaltrajecten wordt tot 20 miljoen euro extra per jaar vrijgemaakt. Vanaf volgend schooljaar wordt de leerplicht verlaagd van zes naar vijf jaar. De regering heeft nu beslist dat vijfjarigen minstens 275 halve dagen aanwezig moeten zijn in een erkende kleuterschool. Niet elke afwezigheid moet dus geregistreerd en gewettigd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?