ULB en VUB presenteren eisen aan volgende Brusselse regering

© PhotoNews
| Rectoraat van de VUB op de campus in Etterbeek.

De Brusselse universiteiten willen de krachten bundelen met het Gewest. In een memorandum vragen VUB en ULB steun aan de volgende Brusselse regering voor onder meer artificiële intelligentie, meertalig onderwijs en wetenschappelijk onderzoek naar duurzaamheid.

Geen universitair eiland in de stad, maar integratie met het stedelijke weefsel. Dat is een van de belangrijkste prioriteiten voor de volgende legislatuur, als het aan de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles ligt. “We willen onze publieke ruimtes openstellen naar gemeenten en Gewest,” zegt VUB-rector Caroline Pauwels. Concreet pleiten ze voor een universitair district, naar het voorbeeld van Londen en Parijs. “Daar streven we nu al naar, bijvoorbeeld met Usquare in Elsene", aldus Pauwels.

Bedoeling van zo'n district is vooral de universiteiten zichtbaarder maken. "Onze vraag om de naam van station Etterbeek te veranderen in 'station Universitair District' is daar een voorbeeld van," zegt Pauwels. Daarnaast is ook de dialoog tussen studenten en andere groepen mensen binnen zo'n district belangrijk.

Artificiële Intelligentie

Daarnaast vragen VUB en ULB de volgende Brusselse regering om de krachten verder te bundelen op een paar sleuteldomeinen. Zo vragen ze meer steun voor onderzoeksprojecten, specifiek voor die projecten met een internationale uitstraling. Voorbeelden daarvan zijn twee geplande nieuwe onderzoekscentra, voor artificiële intelligentie en de bestrijding van kanker.

Meertalig onderwijs

Eerder pleitten de universiteiten al voor de uitbouw van meertalig onderwijs in Brussel. Dat benadrukken ze woensdag opnieuw, voor zowel het lager, middelbaar als hoger onderwijs. Tegelijk vragen ze aandacht voor opleidingen die inspelen op de noden van de Brusselse economie.

Duurzaamheid

Onderzoek naar duurzaamheid is voor VUB en ULB een van de grote prioriteiten de komende jaren. Doel is om ook de onderzoekers meer te laten bouwen aan een duurzame transitie in Brussel. Daarbij is steun vanuit de Brusselse politiek meer dan welkom, bijvoorbeeld in het opzetten van duurzaamheidsprojecten.

Mediapark

Ten slotte zijn de universiteiten ook geïnteresseerd in het geplande Mediaparkproject, aan de Reyerslaan. “We willen een serieuze gesprekspartner zijn in de ontwikkeling van Mediapark, door ons onderwijs en onderzoek daaraan te koppelen. Want Brussel is een mediastad, zoals de recent aangekondigde verhuis van De Standaard illustreert,” besluit Pauwels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?