Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek
© Mattias Verhelst-BRUZZ | Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek.

VGC heeft nog werk met tweetalige lerarenopleiding

Godfried Roelant
© BRUZZ
11/12/2020

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft in zijn meerjarenplan (2021-2025) en bijhorende begroting aandacht voor de tweetalige lerarenopleiding. “Een goede zaak,” zegt de Erasmushogeschool, dat een dossier heeft ingediend voor de verdere verankering en verdieping van de opleiding.

In de doelstellingen van het meerjarenplan van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) staat te lezen dat er opnieuw verder zal worden ingezet op de ondersteuning van de tweetalige lerarenopleiding.

Vorig jaar al maakte bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD) bekend dat er jaarlijks 100.000 euro zal vloeien naar taalondersteuning voor studenten aan de Erasmushogeschool en Odisee. Er gaat daarbij 50.000 euro naar beide onderwijsinstellingen.

Uitwisselingsprogramma

Welke stappen er nog genomen zullen worden om de tweetalige lerarenopleiding verder te optimaliseren, kan het kabinet Gatz nu nog niet kwijt. De Erasmushogeschool heeft bij de VGC wel een dossier ingediend met mogelijke ingrepen om de opleiding verder te ‘verankeren en te verdiepen’.

Zo wil de Erasmushogeschool de opleiding uitbreiden naar aspirant leerkrachten binnen het kleuter- en secundair onderwijs. En dat is lang niet alles. “Denk niet alleen aan het curriculum op zich, maar ook aan een uitwisselingsprogramma van leerkrachten en studenten van bij ons en die van de lerarenopleiding aan de Franstalige Haute-Ecole Francisco Ferrer (HEFF)." Op 18 december moet duidelijk worden welke van deze voorstellen zullen worden omgezet in de praktijk.

Guy Vanhengel (Open VLD), oud-collegelid van de VGC en daar bevoegd voor Onderwijs, pleitte in 2014 al voor de komst van de tweetalige lerarenopleiding. Maar echt vlot verliep de samenwerking in het begin niet. De lessenroosters waren niet goed op elkaar afgestemd en aan Franstalige kant was het Nederlands lang gewoon maar een optie. Daardoor sloeg het project niet meteen aan.

‘Breng de opleidingen onder een dak’

Ondertussen zijn er volgens Anne Posma van HEFF wel belangrijke stappen gezet. “Het Nederlands is een keuzevak geworden en we merken dat steeds meer studenten voor het tweetalige traject kiezen. Waar we in 2019 nog met amper 18 op 100 cursisten zaten die kozen voor het Nederlands, is dat nu geëvolueerd naar de helft.”

Bij de Erasmushogeschool juichen ze die trend toe en dromen ze van een eengemaakte Brusselse school. “Het zou fantastisch zijn moesten we de twee opleidingen kunnen samenbrengen onder hetzelfde dak en zo kunnen werken aan de leerkrachten van de toekomst.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, tweetalige lerarenopleiding, VGC, meerjarenplan, Erasmushogeschool, HEFF, Sven Gatz, Guy Vanhengel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie