VUB belt al haar 16.000 studenten om te vragen hoe het ermee gaat

© HELB

In maart zullen de masterstudenten psychologie van de VUB alle studenten opbellen om hen, indien nodig, de weg naar professionele psychologische hulp te wijzen. Daarmee wil de VUB het beleid beter afstemmen op de huidige noden van de student.

Honderdvijftig studenten uit de eerste en tweede master Psychologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaan in maart 16.000 studenten opbellen. De universiteit wil daarmee onderzoeken hoe zwaar de coronacrisis op het welzijn van hun studenten drukt. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag. "We willen de studenten niet alleen een hart onder de riem steken", zegt rector Caroline Pauwels, die het initiatief nam.

Buddy of meer?

Als uit een telefoongesprek blijkt dat professionele hulp aangewezen is, zal de student de nodige informatie krijgen om de weg te vinden naar interne en externe partners. Dat kan variƫren van een bezoek aan de studentenpsycholoog of een VUB-buddy, tot info over het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) of Tejo, dat therapie voor jongeren aanbiedt.


De studenten die telefoneren - en die deze week worden opgeleid - verzamelen ook gegevens die nadien anoniem geanalyseerd worden. "Op basis daarvan willen we wijzigingen op beleidsniveau doorvoeren", zegt professor psychologie Imke Baetens, die het project coƶrdineert. Het initiatief is een pilootproject dat mogelijk uitgerold wordt over het internationale netwerk van de VUB.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?