VUB en hogescholen kiezen voor afstandsonderwijs door coronavirus

© PhotoNews
| Campus Etterbeek Vrije Universiteit Brussel (VUB.)
Updated: 13-03-2020 - 14:59

Vanaf vrijdag 13 maart zullen alle colleges aan de VUB vervangen worden door afstandsonderwijs. Ook andere onderwijsinstellingen nemen maatregelen tegen het coronavirus.

De Vrije Universiteit Brussel neemt een aantal maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. De belangrijkste maatregel gaat in vanaf vrijdag 13 maart.

Waar de VUB donderdag nog toeliet dat bepaalde groepen tot maximum 50 mensen les konden volgen als dat praktisch noodzakelijk was, vervalt deze regel nu volledig op vrijdag. Na de aankondiging van de federale overheid om alle lessen op te schorten, schakelt de VUB nu volledig over op afstandsonderwijs via digitale kanalen. Enige uitzondering is het kritisch wetenschappelijk onderzoek in laboratoria. Dat wordt verzekerd met een minimumbezetting.

Zowat alle faciliteiten op de campussen worden gesloten. Het gaat om cafés, restaurant, sportfaciliteiten, cultuurfaciliteiten, bibliotheek, studiebegeleidingscentrum, alle ontmoetingsruimten en alle fysieke contactpunten.

Voor het personeel van de VUB wordt maximaal ingezet op telewerk, zodat de verplaatsingen tot het absolute minimum worden teruggebracht. De diensten waarvoor een aanwezigheid op de campus wel noodzakelijk is, krijgen een alternatieve werkvorm. De overige dienstverlening van de VUB wordt vanop afstand georganiseerd via telefoon, mail of kanalen als Skype.

De nationale en internationale kotstudenten die kunnen naar huis gaan, moeten ook naar huis gaan. Voor de studenten zonder mogelijkheid om naar huis te gaan, wordt bekeken welke oplossingen mogelijk zijn.

Hogescholen

Andere Nederlandstalige onderwijsinstellingen in Brussel zoals Odisee en de Erasmushogeschool kiezen ook voor afstandsonderwijs. De Odiseehogeschool heeft beslist om alle fysieke lessen uit te stellen tot en met de paasvakantie. "We vervangen de lessen zoveel mogelijk door digitale alternatieven", aldus algemeen directeur Joris Rossie. "Dat bereiden we momenteel zo goed mogelijk voor, zodat de afstandslessen dinsdag 17 maart kunnen aanvatten."

De Erasmushogeschool Brussel sluit de campussen vanaf 13 maart voor studenten én personeel. Vanaf maandag 16 maart zal de hogeschool gebruik maken van afstandsonderwijs. De maatregel geldt tot het einde van de maand. Alleen Campus Kaai blijft tot nader order open voor studenten die thuis geen faciliteiten hebben om online activiteiten te volgen.

De hogescholen annuleren daarnaast grote evenementen. Zo zou vrijdag een jobbeurs van Odisee en de KUL plaatsvinden, maar die werd afgelast. Hetzelfde geldt ook voor de infodag van de EHB dit weekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?