VUB stopt samenwerking Confucius Instituut

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 11 december 2019
Updated: 11-12-2019 - 17:32

Het contract met het Confucius Instituut loopt af in juni 2020, en de VUB zal dat niet verlengen. De voormalige Chinese directeur van het Instituut wordt verdacht van spionage. “De samenwerking strookt niet met ons basisbeginsel van vrij onderzoek.”

Het Confuciusinstituut staat sinds oktober ter discussie. De ondertussen ex-directeur Xinning Song is door Staatsveiligheid voor acht jaar gebannen uit de Europese Schengenzone, omdat hij informanten zou rekruteren voor de Chinese inlichtingendiensten. Eerder werden ook activiteiten rond politieke relaties tussen China en Europa stopgezet.

De Vrije Universiteit Brussel laat nu weten dat het de samenwerking met het Confuciusinstituut niet zal verlengen, na afloop van het contract eind juni 2020. Dat heeft de Raad van Bestuur dinsdag beslist. “Op basis van externe en interne evaluaties meent de universiteit dat de samenwerking niet beantwoordt aan ons basisbeginsel van vrij onderzoek,” klinkt het in een persbericht.

Dit academiejaar zullen de studenten Chinees in de richting Taal- en Letterkunde hun opleiding kunnen afwerken. Voor volgend jaar zoekt de universiteit andere lesgevers voor de cursussen. Ook voor personeelsleden die nu betaald worden met fondsen van het Confucius Instituut, zoekt de VUB een andere oplossing.

Los van regimes

Andere academische samenwerkingen met Chinese (onderwijs)instellingen staan niet ter discussie, benadrukt de VUB. Die zal de VUB ook in de toekomst blijven zoeken zolang ze voldoen aan de principes van het vrij onderzoek. Daarvoor komt een nieuw beleidsplan.

“De VUB is een grote pleitbezorger van academische samenwerking over de grenzen heen, ook met instellingen uit landen waar vrijheden onder druk staan. Zo bouwen we mee aan een echte universitas, waar ideeën en kennis vrij uitgewisseld kunnen worden, los van regimes, ideologie of grenzen,” reageert rector Caroline Pauwels nog in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?