de grote aula op de VUB

VUB ziet jaar na jaar meer studenten die psychologische hulp vragen

© BRUZZ
07/10/2022

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) zag het aantal studenten dat gebruikmaakt van de gratis psychologische bijstand in de afgelopen drie jaar fors stijgen. Het aanbod aan ondersteuning voor het mentale welzijn van de studenten werd daarom bewust uitgebreid.

In 2019 waren er aan de VUB 2.520 studenten die begeleiding kregen van een studentenpsycholoog. Dat aantal steeg naar 3.283 studenten in 2020 en 3.700 in 2021. Dat is een stijging van 50 procent op twee jaar.

Aan de VUB merken ze dat die stijging te maken heeft met het taboe dat is weggevallen rond psychologische hulp. "Het klopt dat er steeds meer studenten bij ons aankloppen. Niet alleen voor individuele begeleidingen, maar ook voor onze workshops en ons zelf-aan-de-slagmateriaal. Psychologische hulp wordt steeds meer bespreekbaar, wat wij enkel maar toejuichen", aldus Rebecca Léonard, studentenpsychologe aan de VUB.

Uitgebreid aanbod

Meer studenten die om hulp vragen, betekent ook dat het aanbod moet uitgebreid worden. Op de campus Etterbeek stelde de VUB meer studentenpsychologen aan. Een student kan tot acht sessies gratis volgen.

Voor de meest kwetsbare studenten en omwille van de lange wachttijden bij gesubsidieerde hulpverlening, springt ook het Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten bij in de terugbetaling van psychologische hulp.

De VUB neemt ook deel aan de welzijnsmonitor van de Vlaamse overheid, een jaarlijkse enquête die studenten bevraagt naar hun welzijn. Die data gebruikt de universiteit om haar eigen welzijnsbeleid en aanbod aan te passen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni