© Twitter @SafaiDarya | De speech van Alirea Zakani, burgemeester van teheran, in het Brusselse Stadhuis op de Brussel Urban Summit.

Aanwezigheid ultraconservatieve burgemeester Teheran op Brussel Urban Summit oogst kritiek

RV
© BRUZZ
13/06/2023

De ultraconservatieve burgemeester van Teheran, Alireza Zakani, is deze week aanwezig op de Brussel Urban Summit 2023. Hij werd ontvangen in het stadhuis van Brussel, onder andere in aanwezigheid van burgemeester Philippe Close (PS) en staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit). Zakani's aanwezigheid lokt felle politieke reacties uit.

Meer dan 2000 vertegenwoordigers van 600 steden uit de hele wereld zijn de komende dagen naar Brussel afgereisd om de Brussels Urban Summit 2023 bij te wonen. Op het congres worden verschillende conferenties gehouden om de toekomst van steden vorm te geven en na te denken over oplossingen voor stedelijke uitdagingen.

N-VA-Kamerlid Darya Safai haalt fel uit naar de aanwezigheid van Zakani in Brussel. “Zakani was het voormalige hoofd van de Basij Studenten Organisatie (SBO). De SBO werd op 22 mei 2023 door de Europese Unie gesanctioneerd voor grove mensenrechtenschendingen. Vandaag ontving men een terrorist in het mooie stadhuis van Brussel”, zegt Safai, die zelf van Iraanse origine is.

“Zakani is de ex-baas van de islamitische Basij, een onderdeel van de IRGC, die de taak heeft studenten te slaan, te vermoorden en te onderdrukken om hun begrijpelijk protest tegen het regime in de kiem te smoren. Vandaag gaf hij in het Brusselse stadhuis een toespraak als burgemeester van Teheran. Hoe kan het dat de baas van zo’n beruchte en bestrafte organisatie zomaar een visum krijgt van België om naar Brussel af te reizen?”, klinkt het verder.

“Kijk naar hoe de terroristen van het islamitische moorddadige regime in Iran zomaar vrij kunnen rondlopen in het hart van Europa. Men trekt blijkbaar nooit lessen uit de terreuraanslagen die dit regime op Europese bodem uitvoert. Onveilig en onaanvaardbaar!”

"Onveilig en onaanvaardbaar"

Brussels Parlements- en Gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre sluit zich hierbij aan: "Vandaag ontving men een vertegenwoordiger van staatsterrorisme in het stadhuis van Brussel, waar hij een toespraak gaf als burgemeester van Teheran. Dit is een slag in het gezicht van de miljoenen onderdrukte en tienduizenden gevluchte Iraniërs".

Ook David Leisterh, voorzitter van de Brusselse afdeling van de MR, noemt het “schokkend en betreurenswaardig”.

“Ik eis een verklaring: de rode loper uitrollen voor diegenen die mensen gijzelen is onaanvaardbaar”, waarmee hij verwijst naar de recente vrijlating van Olivier Vandecasteele nadat die 15 maanden werd vastgehouden in Iran.

"Aanwezigheid betekent niet dat we over alles overeenkomen"

De woordvoerder van staatssecretaris Smet nuanceert: “Er komen deelnemers uit 600 steden wereldwijd naar het congres, daaronder 150 burgemeesters. Het Brussels Gewest organiseert het samen met de internationale stedennetwerken OECD (OESO), Eurocities en Metropolis. Teheran is lid (en copresident) van het globale netwerk Metropolis en werd uitgenodigd in die hoedanigheid.”

"De toegang tot het grondgebied is een federale bevoegdheid en is onderworpen aan een visumprocedure die valt onder de bevoegdheid van de Dienst Vreemdelingenzaken en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat via de diplomatieke post ter plaatse een visum weigert of toekent", klinkt het. “Brussel is een diplomatieke hoofdstad”, voegt hij er nog aan toe, “Aanwezigheid wil niet zeggen dat je het eens bent met iedereen. Overleg is de kern van diplomatie”.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) liet echter wel al weten dat Pascal Smet "ondanks het negatieve advies van Buitenlandse Zaken besloten heeft om onder meer de burgemeester van Teheran uit te nodigen op de Brussels Urban Summit. Hij vroeg onze diensten uitdrukkelijk zich niet te verzetten tegen deze beslissing en benadrukte het belang voor het Brussels Gewest om Teheran vertegenwoordigd te zien op dit evenement." Dat schrijft de RTBF.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie