© Abdellah Achaoui via Facebook. | Abdellah Achaoui, tweede schepen in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

Achaoui: ‘Geen van mijn activiteiten is in strijd met de wet'

JP
© BRUZZ
20/02/2020
Updated: 20/02/2020 11.43u

Alles wat Molenbeeks schepen Abdellah Achaoui (PS) deed als voorzitter van de l’Ecole des Jeunes (EDJ) van voetbalclub Union Saint-Gilloise was perfect legaal. Dat heeft hij zelf gezegd in de gemeenteraad nadat verschillende oppositieleden hem over de kwestie interpelleerden.

Ecolo, PVDA, CDH, N-VA en Défi. Allemaal hebben ze een interpellatie ingediend over het vermeende gesjoemel van schepen Abdellah Achaouoi (PS). Ze willen weten hoe het zit met de niet-aangegeven mandaten van schepen Abdellah Achaoui (PS) en hoe dat strookt met het meerderheidsakkoord, dat voorschrijft dat mandaten worden aangegeven.

Achaoui kwam begin dit jaar in het oog van de storm, nadat het magazine Médor hem had beschuldigd van fraude bij l’Ecole des Jeunes (EDJ) van Union Saint-Gilloise. De Molenbeekse schepen zou geld van de jeugdschool ontvreemd hebben. Bovendien zou hij aan zijn voorzitterschap van l’EDJ en zijn raadgeversopdracht bij Union maandelijks een mooi bedrag hebben overgehouden. Dat terwijl hij eerder in een interview met Médor zei dat hij het vrijwillig deed.

De journalist kwam onaangekondigd met een verborgen agenda, reageert Achaoui op die aantijging. "Er is geen enkele onregelmatigheid vastgesteld, dat is ook wat de directie zei," gaat hij verder. De geldbedragen waren nodig omdat verschillende clubs geen toegang tot hun rekening hadden, het dossier met bewijzen ligt voor hem op tafel. "De beschuldiging van fraude is totaal fout. Eind januari hebben we nog een bedrag overgehouden om over te hevelen naar de volgende maand. Is dat geen voorbeeld is van goed beheer van de kassa? Elke uitgave is geanalyseerd en geregistreerd."

Burgemeester Moureaux blijft ook nu, net als eerder, achter Achaoui staan. "De dag na de eerste berichten in de pers is hij bij me gekomen. Hij heeft me toen al punt voor punt de beschuldigingen weerlegd en me ook de documenten gegeven die zijn onschuld bewijzen."

Goed bestuur

Maar de kwestie die Médor aan het licht bracht, is niet het enige wat de oppositieleden dwars zit. Achaoui zou ook een mandaat bij Sibelga hebben dat niet is aangegeven. Ze vragen zich af of er nog meer onverwachte mandaten uit de hoed komen, en willen weten hoe dat strookt met het standpunt van de meerderheid. Die nam immers op in het meerderheidsakkoord dat mandaten van de schepen openbaar moeten worden gemaakt, en de schepen een voorbeeldrol zouden spelen op vlak van goed bestuur.

"We houden ons aan het meerderheidsakkoord," zegt Moureaux. "Als leider van de PS wil ik benadrukken dat we geen cumulards zijn. Onze drie schepenen hebben hun andere mandaten opgegeven om zich volledig op Molenbeek te richten."

Het onderwerp ligt de burgemeester nauw aan het hart, benadrukt ze. Het bureau voor ethiek en transparantie, dat toezicht moet houden op goed bestuur en ook is opgenomen in het meerderheidsakkoord, ziet volgens haar nog dit jaar het licht. Het project bevindt zich nu in de onderzoeksfase. "We willen dit bureau nog altijd installeren, dat laten onze budgetten ook zien," zegt Moureaux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Abdellah Achaoui , Catherine Moureaux, goed bestuur, Transparantie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie