Al 870 pv's voor mensen die geen mondmasker droegen

© PhotoNews
| Een fietsbrigade van de politie controleert het verplichte dragen van een mondmasker in Brussel.

Sinds de invoering van de algemene mondmaskerplicht heeft de politie 869 pv’s opgesteld voor inbreuken op die regel in het gewest. Dat zei minister-president Rudi Vervoort (PS) in het Brussels parlement.

Vervoort antwoordde op vragen van parlementsleden die vervroegd waren samengeroepen om informatie uit te wisselen en te debatteren over de aanpak van de Covid-19-crisis in het gewest uit.

De aanwezige politici wilden onder meer weten hoe het zat met de handhaving van de veralgemeende mondmaskerplicht. Minister-president Rudi Vervoort verduidelijkte dat 869 pv’s werden uitgeschreven tussen 12 en 23 augustus.

Hoeveel daarvoor voor voetgangers waren en hoeveel voor fietsers is onduidelijk. “Maar aangezien de politie een zekere tolerantieperiode hanteerde, met meer pedagogie dan sanctie, zijn daar waarschijnlijk niet veel fietsers bij", aldus Vervoort. Ter herinnering: in de eerste versie van de regel moesten ook fietsers een mondkapje dragen, maar dat werd na enkele dagen bijgestuurd.

Daarnaast hebben de diensten van de MIVB ook nog eens 337 boetes uitgeschreven voor ontbrekende mondmaskers.

Pedagogie

Vervoort hamerde nog op het belang van draagvlak en pedagogie voor de maatregelen: ‘Met sancties alleen komen we er niet.”

Het totale aantal pv’s voor inbreuken op de coronamaatregelen bedraagt ondertussen al 12.820, wist Vervoort nog. Het aantal heeft betrekking op de periode tussen 23 maart en 16 augustus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?