Alain Maron onder vuur in coronacommissie: 'Te laat ingegrepen'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 22 oktober 2020
Updated: 22-10-2020 - 18:22

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) is donderdag stevig op de rooster gelegd in de bijzondere coronacommissie in het parlement. Dat kon politiek verslaggever Steven Van Garsse van BRUZZ ter plaatse vaststellen. Maron gaf toe dat er vanaf het begin van de corona-epidemie indicaties waren dat Brussel een hoge tol zou betalen.

De bijzondere coronacommissie in het Brussels parlement moet onderzoeken wat er in de eerste golf van de epidemie precies is misgelopen. Tijdens de eerste twee vergaderingen kwamen voornamelijk experts en onderzoeksinstellingen aan het woord, die de kwetsbaarheid van Brussel voor pandemieën duidden. Donderdag was het de beurt aan minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) om te komen spreken. Hij werd er goed op de rooster gelegd.

"Men had toch serieuze indicaties dat er iets ergs zat aan te komen en nu zien we opnieuw dat er te laat in gang is geschoten", zegt BRUZZ-journalist Steven Van Garsse, die de commissievergadering bijwoonde. "Maron gaf ook zelf aan dat er inderdaad indicaties waren. Er is duidelijk gebleken dat daar niets mee is gedaan. Er zijn enkele missers, zoals het feit dat er geen pandemieplan is opgemaakt, dat er onvoldoende mondmaskers zijn besteld terwijl andere overheden dat wel deden, en dat de testing en tracing veel te laat op gang is gekomen. Kortom, een verhaal van gemiste kansen met enorme gevolgen: we tellen nu 1.300 doden in Brussel, waarvan heel veel in de rusthuizen."

Maron zelf antwoordde dat hij wel degelijk veel andere ingrepen heeft gedaan en dat hij niet voor alles bevoegd was. Hij bedankte ook uitdrukkelijk het Belgische leger en de mobiele teams van Artsen Zonder Grenzen voor hun hulp in enkele rusthuizen, waar de eerste golf hard insloeg. "Het is niet mijn fout, was de teneur van zijn antwoorden tot nu toe", concludeert Van Garsse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?