Alexia Bertrand (MR) ontkent dat haar partij protest in Schaarbeek aanwakkerde

1778 Sven Gatz -Alexia Bertrand 03 1778 Sven Gatz -Alexia Bertrand 03
© Bart Dewaele
© Bart Dewaele
Updated: 27-10-2022 - 11:52

Het klopt volgens fractievoorzitter in het Brussels Parlement Alexia Bertrand niet dat de MR het protest tegen het nieuwe circulatieplan Good Move in Schaarbeek aangewakkerd heeft. Dat protest mondde dinsdagavond uit in geweld en op beelden was ook iemand van de Franstalige liberalen te zien. "Volgens de info die ik heb, was dat geen verkozene, maar gewoon een lid van een afdeling", zei ze donderdag in De Ochtend (Radio 1). Het 'gewone lid' in kwestie is wel adjunct-politiek secretaris van de Schaarbeekse MR-afdeling.

Bij de protesten in Schaarbeek raakten dinsdag twee politieagenten en een brandweerman gewond. Volgens Groen en Ecolo hitsten PVDA en MR de gemoederen op.

Na de PVDA ontkent nu ook de MR elke betrokkenheid. "Ik kan het geweld alleen maar veroordelen. Het recht in eigen handen nemen, is nooit de oplossing. Daar zijn wij altijd duidelijk over geweest", zegt Alexia Bertrand. "Zelfs verkeersborden verplaatsen is niet aanvaardbaar."

Precies dat laatste is wat de adjunct-politieke secretaris van de Schaarbeekse MR tijdens de protesten zou hebben gedaan. "Hij heeft meteen het duidelijke signaal gekregen van de voorzitter van de Brusselse MR dat dat niet mocht", aldus Bertrand. De partij veroordeelt dan ook de betrokkenheid van de man.

'Ik kan niet iedereen controleren'

"Ik zit hier natuurlijk mee verveeld, maar ik kan niet alle leden en sympathisanten controleren", zegt Bertrand.

De MR waarschuwde volgens haar al maanden voor kwade reacties op de uitrol van Good Move "omdat het plan slecht voorbereid is, het overleg minimaal was en de mensen voor voldongen feiten stonden en niet wisten wat eraan kwam".

Afgelopen zomer kwam een ander lid van de Schaarbeekse MR, politiek secretaris Kevin Karena, ook al in opspraak rond Good Move. Volgens La Capitale had hij een video gepost waarin hij bij het horen van de songtekst "Heer geef mij geduld want als u mij de kracht geeft, ga ik hen doden", gebaarde alsof hij iemand de keel oversneed. Op hetzelfde moment rolde een tekst over het scherm met daarop de tekst "nieuw (im)mobiliteitsplan van Ecolo voor het centrum: eenrichtingsstraten, voetgangerszone en circulatielussen".

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?