Meyrem Almaci, voorzitter van Groen
© Belga Image | Meyrem Almaci, voorzitter van Groen

Almaci vraagt hongerstakers mee te stappen in bemiddeling

© Belga
19/07/2021

Groen-voorzitter Meyrem Almaci is tevreden dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) een soort bemiddelaar heeft aangesteld in het dossier van de hongerstakende mensen zonder papieren. "We hopen dat dit tot een doorbraak kan leiden. We roepen de hongerstakers dan ook op om mee te stappen in deze bemiddeling", zegt Almaci.

Het dossier van de hongerstakende mensen zonder papieren leidt tot hoogspanning in de regering-De Croo. Zo dreigen de PS en Ecolo ermee uit de regering te stappen zodra er een dode zou vallen. Een gelijkaardig dreigement kwam er niet van Groen. Die partij vroeg afgelopen weekend wel aan premier De Croo om het dossier naar zich toe te trekken. Maar De Croo liet maandag verstaan dat hij het "volste vertrouwen" behoudt in Mahdi.

Die laatste heeft maandag een speciaal gezant aangesteld om de situatie te helpen ontmijnen. Groen juicht die stap toe. "Met de komst van een speciaal gezant om de erg zorgwekkende situatie te ontmijnen, gaat er een nieuwe fase in", reageert voorzitter Almaci. De Vlaamse groenen drongen eerder al aan op de aanstelling van een bemiddelaar. Almaci roept de hongerstakers ook op in te gaan op de bemiddelingspoging.

Net als staatssecretaris Mahdi vindt ook Groen dat er geen sprake kan zijn van een collectieve regularisatie. De dossiers moeten individueel beoordeeld worden. De honger- en dorststakers moeten daarbij ook de nodige bijstand krijgen. "Dit betekent informatie krijgen over de verschillende verblijfsprocedures, de mogelijkheid krijgen om ter plaatse een verblijfsaanvraag in te dienen en een versnelde behandeling van de aanvraag", aldus Almaci.

Voor Groen blijft het hoofdzaak om mogelijke slachtoffers te vermijden. "Al de rest is vandaag niet aan de orde", besluit de Groen-voorzitter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie