| Het gemeentehuis van Anderlecht

Anderlecht gaat 2020 in zonder begroting

KVDP
© BRUZZ
17/12/2019

Op de laatste gemeenteraad van 2019 zal het schepencollege van Anderlecht geen begroting voor volgend jaar kunnen voorleggen. "Vorig jaar kwam die er ook pas in januari of februari", aldus schepen van Financiën Fabrice Cumps. Oppositiepartij N-VA heeft het over een "bestuur van stilstand."

De Anderlechtse meerderheid van PS, SP.A, Ecolo, Groen, CDH en Défi krijgt de begroting van 2020 niet tijdig rond. De gemeente zal begin volgend jaar beroep moeten doen op voorlopige twaalfden. "Vorig jaar was dat ook zo. Toen werd de begroting ook pas in januari of februari ingediend", zegt Anderlechts schepen van Financiën Fabrice Cumps (PS).

Volgens de schepen wil het college het rekenwerk geen twee keer op korte tijd doen. "Een groot deel valt onder de buitengewone begroting. We willen op het einde van het jaar zien of daar nog iets van overblijft. Als we nu al een begroting indienen, moeten we die begin volgend jaar toch aanpassen", aldus Cumps.

Donderdag zal het gemeentebestuur dus geen begroting voorstellen tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar. "Waarschijnlijk doen we dat wel in januari", zegt Cumps.

'Bestuur van stilstand'

Oppositiepartij in Anderlecht N-VA reageert scherp op het uitblijven van een begroting. "We zijn een jaar na de eedaflegging van het college en men heeft nog geen enkele fundamentele keuze of vooruitgang gemaakt", meent N-VA-gemeenteraadslid Gilles Verstraeten. Hij heeft het over een "Anderlechts gemeentebestuur dat een bestuur van de stilstand is".

Daarbij verwijst hij naar enkele dossiers waar weinig vooruitgang in wordt geboekt, zoals de ondergrondse parking aan het Dapperheidsplein die al in 2015 werd aangekondigd. “Dit dossier zit compleet geblokkeerd, en op de vorige gemeenteraad was het enige antwoord van het college op onze vragen dat er een gesprek gepland is", aldus Verstraeten.

Nog zo een voorbeeld is volgens het gemeenteraadslid de Jules Graindorlaan. Daar worden bussen al maanden omgeleid door de slechte staat van het wegdek. "Er is geen enkel gevoel van urgentie bij het bestuur", zegt Verstraeten daarover. Wat dat dossier betreft, liet het college vorige maand aan BRUZZ weten dat de herstellingswerken voor die straat worden opgenomen in de begroting van 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Politiek , begroting , begroting 2020 , begroting anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni