Brussel Kiest 2018 Gemeentehuis Anderlecht

| Het gemeentehuis van Anderlecht.

Anderlecht loopt 18 miljoen euro aan voorziene inkomsten mis

Eva Christiaens, JB
© BRUZZ
30/06/2022

De gemeente Anderlecht moest dit jaar voor 18 miljoen euro aan voorziene inkomsten schrappen op vraag van de gewestvoogdij. Het gaat om schulden die voor 2016 gemaakt zijn, zoals onbetaalde parkeerboetes of gemeentetaksen. De lokale N-VA vraagt een externe audit, maar volgens het gewest is dat niet nodig. “De situatie is niet uitzonderlijk."

Dat blijkt uit een brief van minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi) aan het Anderlechtse gemeentebestuur in januari dit jaar, die N-VA-gemeenteraadslid Gilles Verstraeten in handen kreeg. In de brief is te lezen “dat er een grote opkuis dient te gebeuren in de openstaande vorderingen.” De brief gaat nog over de rekening van dienstjaar 2020, twee jaar geleden dus.

Eind 2020 wachtte de gemeente nog op meer dan 91 miljoen euro aan openstaande betalingen, berekende de gewestelijke voogdij toen. “Waarvan volgens deze analyse de vorderingen tot 2016, die een bedrag vertegenwoordigen van ca. 18 miljoen euro, grotendeels verloren zijn,” valt te lezen.

In dezelfde brief wordt gewaarschuwd voor verloren facturen, “een weerkerend euvel” in Anderlecht. Vooral de Dienst Gebouwen krijgt een tik op de vingers. Die zou bijvoorbeeld een gebouw hebben verkocht zonder de tellers af te sluiten. Een waterlek zorgde daar voor onnodige uitgaven. Ook energiecontracten zouden slordig zijn opgevolgd. Het is niet duidelijk om welk gebouw het gaat.

"Deze documenten tonen aan dat er al jarenlang structureel en verregaand wanbeheer is in de financiën in Anderlecht"

Gilles Verstraeten, N-VA-gemeenteraadslid

Gilles Verstraeten 2 N-VA installatie Brussels Parlement

Oppositielid Gilles Verstraeten klaagt over wanbeheer door burgemeester Fabrice Cumps (PS), die van 2006 tot vorige maand bevoegd was voor de gemeentefinanciën. “Deze documenten tonen aan dat er al jarenlang structureel en verregaand wanbeheer is in de financiën in Anderlecht,” zegt Verstraeten, die meteen het ontslag van Cumps vraagt. Hij noemt het “hallucinant” dat de huidige gemeentebegroting bepaalde belastingen verhoogt (zoals op kantoren, tweede woningen en reclamedrukwerk, red.), terwijl het tekort volgens hem gevuld zou kunnen worden met de verloren betalingen. Verstraeten wil een volledige, externe audit naar de Anderlechtse gemeentediensten.

Taksen en parkeerboetes

Anderlechts schepen voor Financiën Elke Roex (Vooruit), die de bevoegdheid recent overnam van burgemeester Cumps, zegt dat er al langer aan het probleem wordt gewerkt. “De opkuis is al een tijdje bezig en nog opgestart door Fabrice Cumps, niet mezelf,” zegt Roex. “Elk jaar zijn er inkomsten die we inschrijven, maar waarvan we merken dat we ze nooit zullen krijgen.” Ze geeft als voorbeeld achterstallige betalingen van ouders bij kinderdagverblijven of huurgeld voor sociale woningen. Er zijn ook gemeentebelastingen die niet geïnd raken omdat inwoners ze betwisten. Of het kan gaan om subsidies die niet volledig worden uitbetaald, bijvoorbeeld omdat een werf langer duurde dan voorzien. “Het is een technisch, administratief proces dat in elke gemeente plaatsvindt,” zegt schepen Roex.

"Een externe audit is niet nodig, want Anderlecht wordt al opgevolgd door de gewestelijke inspectie"

Bernard Clerfayt (Défi), minister voor Lokale Besturen

Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn

De gewestelijke voogdij bevestigt dat het probleem niet uniek is. “Alle gemeenten hebben openstaande schulden, ook al liggen die hoger in Anderlecht,” zegt woordvoerster Pauline Lorbat van bevoegd minister Clerfayt. “De situatie is in dit stadium niet uitzonderlijk.” Volgens de voogdij miste de gemeente de voorbije jaren voornamelijk taksen op gsm-antennes, door een conflict met telecomoperatoren. Daarnaast zijn veel parkeerboetes niet geïnd. Opgeteld met enkele onvolledige subsidies, resulteert dat in de som van 18 miljoen.

3 miljoen per jaar

“Een externe audit is niet nodig, want Anderlecht wordt al opgevolgd door de gewestelijke inspectie,” zegt Lorbat. Zo’n inspecteur volgt gemeenten op waar de begroting structureel in het rood zit. In de huidige begroting van Anderlecht is al 9 miljoen euro in onwaarde gezet en in de buitengewone begroting nog eens 3 miljoen, benadrukt schepen Roex. “Wij hebben al rekening gehouden met de adviezen van het Gewest. Dat blijven we doen aan een ritme van 3 miljoen euro per jaar, want er komen jammer genoeg elk jaar inkomsten bij die we niet zullen kunnen innen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Politiek, Elke Roex, Fabrice Cumps, begroting anderlecht, Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni