Besloten bespreking over Brussels gemeenteraadslid na rellen Schaarbeek

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| De protesten aan Ecole N° 1, waar ook Brussels gemeenteraadslid Cellou Satina Diallo (PS) toe opriep.

Tijdens de onterechte hetze over vermeend kindermisbruik op de Schaarbeekse school Ecole N°1 riep het Brusselse gemeenteraadslid Cellou Satina Diallo (PS) op om er te gaan manifesteren. Mede-gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) vroeg daarover een interpellatie aan, maar die vindt maandag achter gesloten deuren plaats.

Bij de onrust in Schaarbeek kwamen ook enkele politici in opspraak: de Schaarbeekse gemeenteraadsleden Yusuf Yildiz (CDH) en Abobakre Bouhjar (PS), maar ook het Brusselse gemeenteraadslid Cellou Satina Diallo (PS). Die laatste riep via sociale media op tot protesten. Mede-gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) vroeg eerder op Twitter de PS al om het ontslag van Diallo.

Komende maandag wil Vanden Borre ook de gemeenteraad interpelleren over Diallo. “Dit zijn compleet onaanvaardbare feiten voor een verkozen mandataris. Het gaat ook manifest in tegen de deontologische code van de stad Brussel. Daarom vraag ik dat het College afstand neemt van de betrokken politici.”

Gesloten deuren

De interpellatie moet achter gesloten deuren plaatsvinden, omdat het over het privéleven van Diallo gaat. Daar is Vanden Borre het niet mee eens: “Dit kan je niet los zien van Diallo’s functie als gemeenteraadslid. Hij misbruikte het aanzien van zijn functie om mensen te ronselen. Bovendien kwam hij te laat op de gemeenteraad door de protesten en liet hij dat ook publiek weten via sociale media.”

Het reglement laat een publieke interpellatie echter niet toe, zegt stadssecretaris Luc Symoens. “Dit gaat over private zaken. Mocht hij protesten gevoerd hebben aan een Brusselse school, dan was het anders geweest, want dat valt binnen zijn mandaat. Over Schaarbeekse scholen heeft Diallo echter niets te zeggen. Het gaat dus om een privéaangelegenheid en dat moet achter gesloten deuren besproken worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?