Burgemeester Schaarbeek dient klacht in voor aanzetten tot haat

© KVDP/BRUZZ
| Misnoegde betogers dinsdag aan de gemeentelijke Ecole nr 1 geloven dat er sprake is van een doofpotoperatie.
Updated: 01-05-2019 - 19:16

Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) zet juridische stappen na de hevige onrust aan gemeenteschool nr. 1. Hij gaat klacht indienen tegen drie verkozenen die volgens hem bijgedragen hebben aan het verspreiden van geruchten over de vermeende aanranding van een 4-jarig meisje. Eén betoogster is intussen gearresteerd, ze vernielde een van de ramen van de school.

Vorige week donderdag merkte een moeder van een 4-jarig meisje bloed op in de onderbroek van haar dochter. Ze ging verhaal halen bij de school in Schaarbeek, die besliste het meisje naar het ziekenhuis te sturen voor onderzoek.

Dinsdag liet het parket weten zedenfeiten uit te sluiten. De ouders van het meisje, en met hen vele anderen, namen echter geen genoegen met deze verklaring. De oproerpolitie moest er aan te pas komen. Na twee dagen van hevige protesten besloot burgemeester Clerfayt de school voor de rest van de week te sluiten.

Virale filmpjes

Verschillende verkozenen uit de Schaarbeekse gemeenteraad en wijdere Brusselse politiek hebben bijgedragen aan de onrust tussen de ouders. Zo kreeg BRUZZ een CDH-politica voor de camera, die zei dat de dokter het misbruik heeft bevestigd, en geweld tegen minderheden stelselmatig onder de mat wordt geveegd.

“Ze hebben opgeroepen tot haat en rellen aangewakkerd,” zegt burgemeester Clerfayt nu, die dinsdag zijn beschuldigingen van politieke recuperatie nog beperkte tot de specifieke partijen: CDH en PS. "Ze hebben opgehitst tegenover de school, en zelfs tegen de kinderen die daar toen nog aanwezig waren".

Hij zal daarom donderdag klacht indienen tegen drie verkozenen. "We zijn momenteel bezig met de nodige informatie via sociale media te verzamelen, maar ik ben ervan overtuigd dat er genoeg bewijsmateriaal is."

Yildiz

Clerfayt haalt in het bijzonder scherp uit naar gemeenteraadslid Yusuf Yildiz. Die stond bij de lokale verkiezingen op de Lijst van de Burgemeester, maar verliet die om aanvankelijk te zetelen als onafhankelijke en later de rangen van de CDH te vervoegen. Yildiz is nu Schaarbeeks gemeenteraadslid en kandidaat op de CDH-lijst voor het Brusselse parlement.

Yildiz deelde vrijdagavond een ondertussen 160.000 keer bekeken filmpje waarin hij de ‘feiten’ bekend maakte. Clerfayt eist nu dat lijsttrekker Céline Fremault en voorzitter van de CDH Maxime Prévot hem van de lijst halen en uit de partij zetten.

CDH en Yildiz bevestigen dat zijn bezorgdheid rond deze situatie waarschijnlijk een rol heeft gespeeld in de onrust onder de ouders, en dat deze als negatief kan gepercipieerd worden gezien de evolutie van het dossier. "Maar hij bevestigt zijn geloof in het gerecht en het feit dat zij de enige zijn die duidelijkheid over deze zaak kunnen scheppen". De Brusselse CDH maant alle betrokkenen aan tot kalmte "zodat de school snel terug de deuren kan openen."

PS

Clerfayt richt de pijlen ook op PS- verkozenen Cellou Satina Diallo in Brussel en Abobakre Bouhjar in Schaarbeek. Diallo roept al sinds enkele dagen op sociale media op om te gaan manifesteren aan de school. Na de conclusies van het parket gaf hij aan dat hij zou vragen om het dossier in te kijken.

Volgens Clerfayt hebben beide verkozenen opgeroepen tot gewelddadige protestacties. Dat kon onze redactie voorlopig niet bevestigen. Diallo noemt bij de RTBF de beschuldiging 'gratuit' en zegt een zuiver geweten te hebben.

Allison Stevanoni, woordvoerster van de Brusselse PS, weigert in te gaan op de situatie. Ze zegt aan BRUZZ dat de zaken nu in de handen van het gerecht zijn. Het is niet duidelijk of de partij stappen zal ondernemen tegen Diallo of Bouhjar.

Mede-gemeenteraadslid van Diallo, Mathias Vanden Borre (NV-A), roept op Twitter alvast om zijn ontslag.

Arrestatie

Donderdag maakte de politie ook bekend dat er twee arrestaties zijn verricht inzake de protesten op dinsdag. Persbureau Belga bericht dat een 30-jarige vrouw werd gearresteerd wegens het breken van een raam.

Ze is ondertussen weer vrijgelaten maar het onderzoek blijft lopen. Tijdens het protest op dinsdag had ze een flesje naar een raam van de school gegooid, waarop dat brak. Een tweede aanhouding was bestuurlijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?