Brussels Gewest voert sociaal watertarief in vanaf 2021

© Thinkstock
| In de toekomst zullen Brusselse administraties alleen nog kraanwater gebruiken.

Vanaf 2021 zullen Brusselaars via het OCMW ook kunnen genieten van een sociaal watertarief. Dat vernam BRUZZ van minister-president Rudi Vervoort (PS). Er komt ook een verbod op flessenwater in alle Brusselse administraties.

De Brusselse regering trad dit jaar toe tot Blue Communities, een internationale beweging die strijdt tegen privatisering van water en ijvert voor een duurzaam gebruik ervan. In het kader daarvan nemen het Brussels Gewest en watermaatschappij Vivaqua een aantal maatregelen.

Het gewest zal het statuut van de 'beschermde klant' invoeren, zoals dat al bestaat voor elektriciteit en aardgas. Dat moet uiteindelijk leiden tot een sociaal watertarief, waarvan OCMW-steuntrekkers vanaf 2021 gebruik zouden kunnen maken. Zo'n tarief is gelinkt aan het sociaal statuut en niet aan het waterverbruik. Goed voor leefloners, maar ook rendabel voor Brussel.

Verbod op flessenwater

Daarnaast maakt de Brusselse regering werk van extra fonteinen en openbare douches. Op alle Brusselse administraties zal een verbod op flessenwater gelden. In eerste instantie worden aflopende contracten met leveranciers die plastieken flessen leveren niet verlengd. Op termijn zal dat ook gebeuren voor glas, waardoor de administraties volledig overschakelen op kraantjeswater.

Tot slot zal de afvalwaterzuiveringsinstallatie voor honderd procent in publieke handen komen. Op dit moment is privéondernemer Veolia verantwoordelijk voor de waterzuivering. Waterproductie en -distrubutie zijn wel in publieke handen. “Water is geen koopwaar,” verklaart woordvoerder Zeynep Balci.We willen niet dat bedrijven daar winst uithalen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?