Het Brussels Parlement

| Het Brussels Parlement.

Brussels Parlement verlaagt successierechten voor vzw’s

FC
© belga-fr
01/02/2019

Op vrijdag gaf het Brusselse parlement unaniem groen licht voor een verlaging van de successierechten oftewel erfbelasting van 12,5 naar 7 procent voor vzw's waarvan een schenking fiscaal aftrekbaar is.

De auteur van het voorstel Serge de Patoul (DéFi) was van mening dat, aangezien die vzw's het algemeen belang nastreven, het belastingtarief op erfenissen voor hun laag zou moeten zijn.

De maatregel moet de steun aan het verenigingsleven stimuleren. Volgens de Patoul zal deze verlaging van het tarief leiden tot een lichte daling van de belastinginkomsten van het Gewest, maar dit tekort zal worden gecompenseerd door de dienst die de vzw's aan de gemeenschap zullen verlenen.

Volgens de Patoul heeft het Brussels Gewest tot nu toe het minst gunstige belastingstelsel voor nalatenschappen aan vzw’s. De situatie wordt nu identiek aan die in Wallonië en is voordeliger dan in Vlaanderen.

Erkenning tot jaar later

Het liberale parlementslid Olivier de Clippele, die voor het voorstel stemde, betreurde dat "kleine en middelgrote organisaties zonder winstoogmerk die niet over de erkenning beschikken, belast zullen blijven tegen het punitieve tarief van 25 procent".

De Clippele is er echter door middel van een wijziging in geslaagd ook de non-profitorganisaties die binnen een jaar na het overlijden een erkenning krijgen, te laten meegenieten van de regeling. "Dit is het tweede amendement dat ik in 15 jaar als parlementslid in de oppositie heb kunnen doorzetten. Ik wil mijn collega's van de meerderheid bedanken", besluit Olivier de Clippele.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , vzw , successierechten , Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni