Pierre Kompany (CDh) tijdelijk voorzitter van het Brussels Parlement bij de eedaflegging op 11 juni 2019
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Brussels Parlement voert hervormingen door voor meer 'dynamisch debat'

SDS
© BRUZZ
04/12/2019

Naast de invoering van overlegcommissies met burgers heeft het Brussels Parlement woensdag nog een resem andere maatregelen gestemd om de parlementaire transparantie en de inspraak van burgers te vergroten. Zo wordt de 'vraag om uitleg', die al in het Vlaanderen bestaat, ingevoerd, en zullen ook commissievergaderingen voortaan live gestreamd worden.

Over de overlegcommissies met door loting aangewezen burgers berichtte BRUZZ al eerder woensdag. Maar de commissie voor het Regelement van het Parlement keurde nog een resem andere hervormingen goed om debat op te poken en de betrokkenheid van burgers te vergroten.

Het Parlement neemt bijvoorbeeld een aantal maatregelen om de transparantie te verhogen. Zo zullen de vergaderingen van de commissies voor het onderzoek van de geloofsbrieven van de Brusselse gekozenen voortaan openbaar zijn om de transparantie van die controle te waarborgen. Net als de plenaire vergadering zullen ook de commissievergaderingen live gestreamd worden en de video-opnames zullen vanaf de volgende dag beschikbaar zijn op de internetsite van het Parlement.

Gender aan de microfoon

Om te zorgen voor 'dynamisch debat' tussen regering en parlement, wordt een nieuw instrument voor politieke controle op de regering ingevoerd: de 'vraag om uitleg', die al in de VGC en het Vlaams Parlement bestaat. Die houdt het midden tussen een mondelinge vraag en een interpellatie, zonder het politieke gewicht van die laatste optie.

Bij het bepalen van de volgorde van sprekers in commissies en plenaire vergaderingen zal voortaan ook rekening worden gehouden met het gender van de spreker, naast de andere bestaande criteria van meerderheid/oppositie, taalgroep en omvang van de politieke fractie waarvan hij of zij lid is.

De drempel om gehoord te worden in het kader van het petitierecht wordt verlaagd tot duizend handtekeningen, om het gebruik van dit instrument aan te moedigen. Daarover zal bij het begin van elk parlementair jaar een informatiecampagne worden gehouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, burgerparticipatie, Brussels Parlement, Transparantie, livestreaming, gendergelijkheid, Gender

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni